Home » Zondagavond Blogs » Wat voegt een executive coach nou eigenlijk toe?

Wat voegt een executive coach nou eigenlijk toe?

Gepubliceerd op 18 oktober 2020 om 00:37

Een opgeleide leiderschapscoach biedt reflectie en leert je moderne management tools inzetten om je praktijkvoering te verbeteren

Een executive coach is een leiderschapscoach. In mijn geval heb ik daarin een speciale opleiding gevolg en ben mede daardoor de NOBCO (Nederlandse Orde beroepscoaches) geaccrediteerd. Een team leiden is 1 maar een praktijk leiden geeft toch nog een extra dimensie aan leidinggeven. Veel praktijkeigenaren zijn zelf ook behandelaars en sturen tussendoor het team aan. Daar wringt vaak de schoen.

Toen ik nog praktijkmanager was vroegen ander eigenaren me regelmatig of ik niet een paar dagen kon helpen op de praktijk. Ik zie en hoor snel waar verbetermogelijkheden zijn en hou van sparren. Als een soort "Gordan Ramsay maar dan van praktijken."  Dacht ik toen maar dan a la Ruth.

En zo was het zaadje geplant om voor mezelf te beginnen. Ik schreef me in bij de KvK en die man zei;"je bent de eerste executive coach in de mondzorg!' "Jeetje," dacht ik, "Cool dan moet ik zelf t wiel uitvinden."  Ik zag de berg voor me maar ik vast vastbesloten hem te beklimmen.

Een praktijk heeft een eigenaar / praktijkmanager nodig die zowel een helicopterview als operationeel inzicht heeft

En dat heb ik gedaan. Met gereedschap; ik ben nóg een opleiding gaan doen (Online coaching) en me ook verder gaan verdiepen in leanmanagement. (In februari ga ik de Green Belt halen). Veel zin in. Ik vind dat je als executive coach wel echt moet weten waar je het over hebt. Dat verwachten tandartsen natuurlijk ook. En terecht. Omdat ik de KDMS Academy regelmatig update zorg ik ook dat ik op de hoogte ben van de nieuwste wet- en regelgevingen in praktijken. Belangrijk. Want dat is van de pijlers waar een eigenaar beleid op maakt. Tja en hoe het echt werkt en wat er niet werkt in een tandartspraktijk weet ik ook uit mijn eigen ervaringen als praktijkmanager. Alles samen zorgt ervoor dat ik praktijken op veel vlakken kan helpen. Want leiding geven aan een praktijk een is uitdaging die ook valkuilen heeft.

Een zelfsturend team ontstaat soms in de loop der tijd. Maar beweegt dat team wel richting jouw koers en levert het echt de kwaliteit die jij wilt bieden als eigenaar?

Praktijkeigenaren lopen vaak tegen dezelfde dingen op. Zo is ontstaan in de loop der tijd zelfsturende teams (door te weinig leiding op de werkvloer omdat de eigenaar ook behandeld). Die zelfsturende teams houden de dag wel overeind maar heel vaak gaat dit ten koste van de kwaliteit van mondzorg én je omzet. Ik kijk als Executive coach samen met je naar hoe het team weer effectief leiding kan krijgen maar ook richting de missie en visie van de eigenaar blijft bewegen.

Maar soms komt iemand ook met een heel gerichte vraag. Die meer richting advies of training gaat. Bijvoorbeeld of ik een incompany training wil ontwikkelen (bij keten) of dat ik advies wil geven bij groeiwensen. Ook daarin kan ik als naamdrager van de Orde van Organisatie Adviseurs en CRKBO geaccrediteerd docent een samenwerking bieden.

Als executive coach heb ik een neutrale positie binnen de praktijk. Dat kan soms enorm handig zijn als bijvoorbeeld een angel eruit getrokken moet worden voordat door gegaan wordt.

Als Coach heb ik een neutrale positie in de praktijk. Dat maakt het soms eenvoudiger om de vinger op de zere plek te leggen of groeikansen te zien die je als eigenaar niet goed meer kan zien. Simpelweg omdat je er te dicht op zit.

Maar ook kan coaching gericht zijn op verbeteren van uitdragen van missie en visie, om meer balans tussen werk en privé aan te brengen, of om ruimte te creëren om een specialitatie op te pakken. De coachvraag bepaal je samen met mij en werken we gericht naar toe.

 Rendement uit Coaching is gegarandeerd bij KDMS. Er wordt niet gecoacht om t coachen maar om een verschil te maken.

Het moge duidelijk zijn dat ik niet zo'n coach ben die alleen vragen stelt met opdracht dat coachee zelf de antwoorden vindt. Coachen om het coachen vind ik niet concreet genoeg. Daarbij, laten we eerlijk zijn, hebben praktijkeigenaren en -managers helemaal geen tijd in eindeloos gezever. Maar willen ze vaak zelf ook concreet aan de slag.

In Gorinchem begeleid ik als praktijkcoach een praktijk die de komende 2 jaar gaat groeien van 3 kamers naar 8 kamers. Prachtig traject met een hele fijne samenwerking met de eigenaren. Lees hun ervaring met mij als praktijkcoach

"Graag willen wij Ruth Kruijshoop van KDMS aanbevelen. Wat zijn wij blij dat er door een objectieve manier van handelen de algehele sfeer in onze praktijk verbeterd is.

Ruth heeft een scherpe blik en de mensenkennis om in een heel kort tijdsbestek krachtige slagen te maken en de pijnpunten binnen een praktijk aan het licht te brengen.

Beslissende keuzemomenten kunnen zo daadkrachtig worden genomen. De coachende rol vervult ze hierin met verve.

Persoonlijk voel ik me daadkrachtiger en heb weer enorm veel zin om de praktijk naar een nog hoger niveau te tillen." Eigenaren O. Dokman en D. Van Krieken.

Voordat een team goed op elkaar is ingespeeld en werkt zoals de eigenaar wil en niet zoals de assistentes willen, heb je gewoon soms even iemand van buitenaf nodig. Die je laat zien hoe je met ogenschijnlijk simpele veranderingen een enorme verbeterslag kan maken in je praktijk.

Gun jezelf rust en je team een duidelijke leider die in oplossingen denkt en de praktijk lean aanstuurt. Leiding geven hoeft geen dagtaak te zijn. Maar moet wel gebeuren. Hoe? Ik bespreek graag met je waar jouw verbeter kansen liggen in de aansturing van je mondzorgteam. Goed samenwerken kun je leren.

Goed leidinggeven betekent niet dat je een boeman hoeft te zijn. Je blijft gewoon jezelf, met een plus erachter. Die Plus geeft een executive coach je

Wil je ook ondersteuning, handige tools krijgen om jezelf als praktijk Manager/eigenaar te verbeteren? Klik op de knop en vraag een gratis oriënterend kennismakingsgesprek aan. 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.