Home » Zondagavond Blogs » Als je de motivatie van je team wil verhogen, start je met de KDMS Lijst van 9

Als je de motivatie van je team wil verhogen, start je met de KDMS Lijst van 9

Gepubliceerd op 21 juli 2020 om 19:38

KDMS heeft de Lijst van 9 speciaal voor leidinggevende van tandheelkundige praktijken ontwikkelt.

Neem de tijd om te herkennen op welke punten je al goed leiding geeft en waar je op zou kunnen verbeteren! Incl handig overzicht aan einde van de blog ✔

 

 

Nummer 1

Missie en visie

Zonder koers bepaling dobbert het schip wat rond. Een kapitein moet de koers bepalen. Dus zet die stip aan de horizon en bepaal je richting. 

Denk er echt overna zodat je concreter krijgt waar je passie ligt want dat is de baken, of te wijl je visie en wat is je doel is, die stip aan de horizon, dat is je missie. Dat weet je vast al, maar zet het toch nog eens op papier en deel je missie en visie met je team. Zij willen graag meegenomen op je reis en mogen best de bestemming weten.  Een team dat de bestemming weet, gaat gerichter werken.

Nummer 2

Cohesie en autonomie bevorderen

Zorg voor cohesie in je team. Je wilt dat jouw team gaat samenwerken dus is het belangrijk dat je positief de samenwerking blijft benadrukken. Daarnaast is het belangrijk dat je autonomie bewaart door je medewerkers op te leiden tot experts in hun eigen vakgebied. Waarin je ze motiveert tot samenwerken want ontwikkelen is een grote motivator. 

Nummer 3

Geef aandacht 

Aan alle individuen in je team en geef aandacht aan het Team an sich. Laat zien dat je daar waarde aan hecht: Plan ambitie gesprekken en individuele update momentjes, naast de terugkerende teamoverleggen, ook al moeten mensen ervoor terug komen naar de praktijk. Blijf in je team in tijd investeren. Dus verstuur notulen en nieuwsbrieven ed.

Show that you care

Nummer 4

Vertrouwen geven en ruimte bieden 

Een leidinggevende die de verantwoordelijkheid geeft aan de medewerkers zelf: creëert vertrouwen. Geef feed back en stimuleer het nemen van initiatieven om verantwoordelijkheid te bevorderen. Zo ontstaat betrokkenheid, loyaliteit en respect.

Dat kun je niet afdwingen dat heeft ruimte nodig om te groeien. Geef je teamleden de kans fouten te maken, zelf te reflecteren, te lachen om zichzelf en te herstellen en verbeteren.

Nummer 5

Niet alwetend willen zijn

Zeg eens hardop tegen een medewerker dat je ook wat dat betreft 'even geen idee hebt' of  'Ik weet het niet, ik zoek het uit en kom erop terug.'

Neem tijd om je beslissingen vorm te geven, twijfel mag je uitspreken. Verwar kwetsbaarheid echter niet met amicaliteit. Een zekere afstand bewaren blijft belangrijk omdat je een functie hebt die nu eenmaal gepaste afstand en een helikopterview vraagt.

Durf kwetsbaar te zijn, geef fouten toe maar hou enige afstand. Je bent toch de kapitein van het schip.

Nummer 6

Delegeren 

Effectief delegeren is niet te verwarren met 'over de schutting gooien" en vervelende klusjes laten opknappen door anderen.

Weet dat jij de manager bent, en moet gaan managen, de anderen moeten uitvoeren en daarvoor de ruimte krijgen.

Als jouw manager destijds je geen ruimte had gegeven had je nooit kunnen uitgroeien tot de manager die je nu bent.

Bedenk dat er vele wegen tot Rome leiden en laat los als het anders gaat dan wanneer je het zelf had gedaan. Onthou; je kunt alles delegeren behalve je verantwoordelijkheid. Door complimenten volgt het werk.

Nummer 7

Authentiek leiding geven: Speel geen manager, blijf jezelf!

Een bevlogen oprechte leider krijgt een team moeiteloos mee. Zoek waar jouw enthousiasme zit, waar je passie zit en boor dat gebied aan. Een kdms coach kan je hierbij helpen (ook bij de andere punten).

Vergroot je talent en werk veel meer vanuit daar. Onoprechtheid geeft een onveilige energie op de praktijk. Werk zo dicht mogelijk vanuit je zelf. En maak van elke werkdag een mooie werkdag. 

Nummer 8

PDCA cyclus hanteren en transparantie

Je hebt er vast en zeker al van gehoord, het PDCA cyclus. Je plant, doet, checkt en acteert erop. Een manager of leidinggevende die niet volgens PDCA cyclus werkt verbetert niet. Het is niet eens zo zeer of je exact PDCA volgt maar wat mijns inziens de essentie is dat je in staat bent om je eigen planning en handelen van een afstand te bekijken, evalueren en te verbeteren.

De basis houding die aan het PDCA cyclus ten grondslag is moet focus op dagelijks verbeteren zijn. Plannen maken, agenderen, uitvoeren, evalueren en afvinken is dé manier om je eigen leerproces vers te houden. Maar deel je plannen en je successen ook met je team. Daarbij ziet het team dat je planmatig werkt, het is onvoorstelbaar hoeveel rust het geeft aan een team als de leidinggevende laat zien dat er een visie is en dat ze zaken voor elkaar krijgt. Dat geeft vertrouwen.

Vier samen successen en daag jezelf uit tot dagelijks verbeteren en planmatig werken. Dit geeft jou ook overzicht en rust. Meer weten? schrijf je in voor de online mangementstudie bij KDMS Academy

 

 

Nummer 9

Wel druk geven, maar geen stress

Wist je dat medewerkers gaan klagen bij stress maar bij druk beter gaan werken? Dat een ogenschijnlijk klein verschil in aansturing een enorme impact heeft op het team?

Maak die impact en word je de praktijkleider die wel de druk op de ketel houdt maar geen stress veroorzaakt.

Ga voor saamhorigheid en effectiviteit in je team, Lees de LIJST VAN 9 en leer meer over je eigen kracht en valkuilen als leidinggevende. Je bent van harte welkom voor een telefonisch gratis intake gesprek.

Samenvatting

KDMS Lijst van 9

  1. Missie en visie bepalen

  2. Cohesie en autonomie stimuleren

  3. Aandacht geven

  4. Vertrouwen geven en ruimte bieden 

  5. Niet alwetend durven te zijn

  6. Kunnen delegeren

  7. Authentiek leiderschap tonen

  8. PDCA cyclus hanteren en transparantie

  9. Druk geven, geen stress

Een leidinggevende is ook gewoon een mens. Logisch dat je het fijn vind om advies te krijgen hoe je de Lijst van 9 het beste kunt handhaven binnen jouw team. Klik op de button voor een gratis oriënterend gesprek.

NieuwsbriefAbonneer je hier gauw even op de gratis KDMS Nieuwsbrief. Deze komt 8 x per jaar uit! Wel zo interessant!


Reactie plaatsen

Reacties

Jane Heimans
10 maanden geleden

Ruth, dank je voor de lijst, als mondhygiëniste hebben we bijna geen management in de opleiding gekregen, ik heb veel aan je coaching en vind het heel fijn dat je ook zoveel theoretische kennis paraat hebt. Fijne vakantie!
Groet Jane

A. Blokhuizen
10 maanden geleden

Ik wil graag coaching voor mijn praktijkmanager. Zij is assistente geweest. Maar nu moet ze groeien in haar rol. Ik bel je tussen de middag.