Home » Zondagavond Blogs » Pak de zomer en maak een reis naar je zenpunt

Pak de zomer en maak een reis naar je zenpunt

Gepubliceerd op 12 juli 2020 om 02:12

Deze zomermaand doen we allemaal een stapje terug. Focus terug op je privé leven en misschien ga je wel op vakantie.

Gebruik je vrije tijd om te ontladen, ontmoet en ontspan. Want alleen na ontladen kun je pas weer ópladen. Je hoeft even niks anders dan er te zijn.. hoe fijn is dat. 'Terug naar je zenpunt' noem ik dat.

Doe wat je wilt. Gooi je haar los en lach, en lach nog eens, echt, vanuit je onderbuik. En lach daarna nog eens.Je hebt vakantie!

 

Je hebt het hele jaar dienstverlenend gewerkt en gezorgd voor patiënten en de praktijk. Daarbij heb je vast ook naast de praktijk mensen om je heen waar je voor zorgt of je zorgen over maakt. Maar nú is het tijd om je voetjes omhoog te doen en de aandacht op jezelf / je gezin te richten zonder hoofd vanuit het hart.

 

 

Omdat we ik al drie maanden in een executive coachingtraject zit met Evert, een hele gedreven tandarts die vanaf maandag maar liefst 3 weken zomerstop heeft, hadden we ons prezomergesprek gisteren ingepland. Het kon prima want ik was toch thuis. We spraken elkaar via google meet. 

 

Het is elke keer onvoorstelbaar bijzonder hoeveel energie ik zelf ook krijg  van mijn coachees. Evert groeit per sessie. Dat is prachtig om te zien. Steeds meer heeft hij door dat zijn praktijk naast zorgverlenende instelling óók een bedrijf is. En merkt hoe de, ogenschijnlijk kleine, wijgizingen in managen behoorlijke impact hebben op de praktijk. Onze samenwerking werpt vruchten af.

 

Zelf zegt hij dat hij complimenten krijgt dat hij meer "kapitein" van het schip is en de assistentes zeggen veel meer structuur te ervaren. Meestal dan. Want patronen doorbreekt je niet in 1 dag, het is een verbeterproces. En dat zijn we samen aangegaan en zit Evert nog middenin. Toch is het resultaat al groot.

 

Evert grapt dat hij liever met een vingerknip gelijk alles in 1 x had verbeterd. Oh my goodness dat zou ik ook wel eens willen. Maar gelukkig weten we allemaal dat als we echt willen verbeteren een veranderproces moeten aangaan met onszelf. Ego opzij en openstaan voor ontwikkelen voorop. Hij doet dt echt heel goed. Maar dat hij het best het soms lastig vind om niet in het oude patroon te vervallen, is inherent aan het proces. Maar daarvoor heb je ook een executive coach; die spiegelt en nuanceert en vangt je op om je vervolgens weer 'back on track te zetten.'

Ik prijs hem om zij toewijding en dat hij de tijd neemt nieuwe technieken eigen te maken. "Ach Ruth', zei hij, " ik weet het ook dat het een proces is en je geen toverstafje hebt maar soms wou ik dat ik: 'boem' een topmanager was.' We lachen samen. 

 

Dit is precies wat we bij de intake besproken hebben. Dat ik niet ik de boel kom gladtrekken in de praktijk (ik ben geen ad interim pm en wil dat ook niet zijn), en dat als ik weg ben de boel langzaamaan weer inrimpeld. Maar dat het de bedoeling is dat Evert zélf veranderingen succesvol inzet en vasthoudt. Ook als ik al weg ben.

Ik ben ervan overtuigd dat rendement alleen uit coaching gehaald wordt als een coachee zelf gecoacht willen worden. Ze noemen dat een 'crowth  mindset' (later meer hierover).  En anders begin ik trouwens niet eens aan. Hij zei vandaag dat hij dat juist ijzersterk vind me en dat hij daarom, na 2 andere gesprekken met interim pm, juist voor mij gekozen had!

 

Dat was leuk om te horen. Het klopt dat ik echt 'nee' kan zeggen tegen een opdracht. Dus soms verwijs ik door. Meestal niet maar een klik moet er wel zijn.

 

En jij? Zeg jij wel eens 'nee' tegen iets dat heel aantrekkelijk lijkt maar toch niet bij je past? Durf je je authentieke zelf te zijn en in je leiderschap daardoor te versterken? Weet je waar je talent ligt in het leiderschap? Heb je het gevoel dat je op de automatische piloot werkt of is er nog underexplored potentieel? Waar dan? Ik kijk graag met je mee en leg liefdevol de vinger op de zere plek. Vanuit daar verbeteren. 

Maar voor nu: Ontlaad! En dan... Laad op, ontspan, Ververs, verbeter en Verblijd

 

Fijne zorgeloze warme zomer toegewenst!


Reactie plaatsen

Reacties

E.de Groot
10 maanden geleden

Die klik moet er echt zijn, jij motiveert ons enorm om zo door te gaan! We kozen jou juist omdat je brede ervaring hebt maar ook omdat je bent wie je bent Ruth. Fijne vakantie ook namens Juul, Evert