Home » Zondagavond Blogs » Michael Jordan en het dreamteam waren zo goed omdat ze door de teamleider authenticiteit juist mochten inzetten om hun talent te versterken

Michael Jordan en het dreamteam waren zo goed omdat ze door de teamleider authenticiteit juist mochten inzetten om hun talent te versterken

Gepubliceerd op 24 mei 2020 om 23:23

Michael Jordan kon ook heel goed softballen, maar als je hem in een basketbalveld zette werd hij 'Air Jordan'. Zet je jouw medewerkers dicht bij hun talent in; dan krijgt je praktijk ook die extra sprongkracht

De Netflix serie over Michael Jordan en het Dreamteam:'The last dance', vond ik zo inspirerend over bevlogen leiderschap dat ik deze blog móest schrijven. Coach Phil had een visie; hij keek naar elk teamlid en begreep wat die nodig had om dicht bij eigen talent te blijven werken én authenticiteit te omarmen. Alleen hele grote teamleiders durven hun teamleden die ontwikkelingsruimte te geven.

Klopt de visie die jij hebt voor de toekomst van je medewerkers in de praktijk wel bij hun eigen ambities? Die vraag mag je jezelf ook best wel eens stellen als praktijkexecutive.

Vanavond dacht ik terug aan een mondhygiëniste die elk vrij momentje tutorials keek over behandelingen. Niet alleen verbeterde ze zo zichzelf, maar als ze werkte kwam er een soort upgrade in ambities op de praktijk.

De aanvragen voor bijv anesthesieopleidingen vlogen bij me binnen. Ik hield persoonlijk erg van die gonzende sfeer en was altijd blij als we een dag samen werkten. Het geeft je vleugels als leidinggevende als je teamleden gemotiveerd zijn en ook minstens zo gek op hun vak als jij. Er komen interessante gesprekken, multidisciplinair en natuurlijk hebben je patiënten baat bij kwalitatief hoge behandelingen. De patiënten stonden bij haar in de rij en wachtten soms weken op een afspraak.

Maar niet altijd heb je zulke gemotiveerde medewerkers. Zo ben een keer ingezet om een balie assistente een verbetertraject te geven. Ze zei dat ze wel gemotiveerd was maar de eigenaar zei me dat ze ongemotiveerd overkwam. De vraag was of ze het nou gewoon niet kon of toch niet wou? 

Haar e-mails bleven slordig en haar telefoonafhandeling bleef ondanks training veel te lang. Patiëntenkaarten werden soms goed bijgehouden maar soms ook niet, ze was totaal inconsequent in adminstratie. En zoals iedereen wel weet is dat funest voor een balie assistente. Ze maakte er een ouderwets gezegd een potje van.

Waarom balie nog steeds onder assistenten functie valt is me een raadsel. Een balie assisstente heeft heel andere competenties in de basis dan een assistente aan de stoel. En zou apart opgeleid worden. Als een vak apart vanuit een ander talent. 

Op een gegeven moment vroeg ik:"Waarom gaat t toch zo moeizaam, vind je het eigenlijk wel leuk achter de Balie?" was ze even stil en zei; "Nee helemaal niet." Haar lip begon te trillen, "Ik hou zelfs helemaal niet van telefoneren." Vervolgde ze en begon te huilen. 'Maar ik hou zo van werken op een tandartspraktijk dat ik toch blij ben in het team te zijn." Ik liet even de stilte er zijn om haar woorden tot haar zelf door te laten dringen. Ze zat dus duidelijk op de verkeerde plek.

Toen vroeg ik haar wat ze, als ze uit alle functies kon kiezen, ze het liefste zou zijn, zei ze:"Een tandarts assistente, dat lijkt me het allermooiste dat er is. Dat lijk echt ge-wel-dig!" Ik zag dat ze het meende. Haar hele houding veranderde, en door de tranen zag ik haar ziel flonkelen. We gingen er nog verder op in en voor mij werd duidelijk dat de ambitie die de praktijkeigenaar had voor haar niet klopte met haar ambitie. 

Als iedereen vanuit talent werkt en dat aanvult met kennis, passie en routine, dan krijg jij het dreamteam waar je van hoopte. Dat vraagt tijd en inzicht van jou als Executive 

Ik heb een tandarts gevraagd of ze in een week verschillende behandelingen kon bijwonen. Als een soort snuffelstage. En al gauw bleek; ze was een natuurtalent. Ik heb een studie overeenkomst voor  ze gemaakt en twee maanden later begon ze al aan de opleiding tandartsassistente. En preventie assistente zie ik haar ook nog wel worden. Voor de balie heeft de eigenares een vacature uitgezet en een balieassistente gevonden die wél gemotiveerd was en genoot van het contact met de patiënten.

Een van de krachtigste bronnen van versterking van je team is kennis- en vaardighedenvergroting. Als praktijkmanager doe je er goed aan met je medewerkers in gesprek te gaan en door te vragen. Stel daarna samen een individueel groeiplan op.  Dan kun je gelijk makkelijker aansturen op persoonlijke groei en ontwikkeling en heb je houvast in de functionerings- en beoordelingsgesprekken.

Maak óók voor jezelf een groeiplan en ontwikkel jezelf, jij verdient het ook om te verbeteren. Als de manager verbetert, verbetert de praktijk vanzelf mee. Blijf door ontwikkelen en groeien. KDMS Kruijshoop Dental Management Solutions heeft voor praktijken daarom de Teamversterker ontwikkelt. Zo krijg je de blauwdruk van je team en de poppetjes op de juiste plek. Omzetverhogend werken begint met ambities kennen van je team en daarop anticiperen.


Voor meer info of de Teamversterker handig is voor jouw team om nu in te zetten: vul dit formulier in en binnen 24 u wordt contact met je opgenomen.Reactie plaatsen

Reacties

Ellen
een jaar geleden

Wat een goede blog Ruth! Dit is precies waarom ik jou zo'n topcoach vind. Jij zet de ander in zijn kracht!