Door jezelf stilte en rust te gunnen groeit je eigen geluid

Gepubliceerd op 12 augustus 2021 om 11:28

Hoe sterk de stroming is van een rivier ervaar je pas als je er tegenin zwemt

Eens per jaar gaan mijn man en onze zoon op fietsvakantie, altijd naar camping de roos bij Ommen. Nu alweer voor de 7de keer. klein tentje, 1 brandertje, ministoeltjes en samen genieten van plonzen in de Vecht, die we altijd De Zwarte Rivier noemen. hij is zo inktzwart dat je je eigen handen niet ziet tijdens het zwemmen. een sprong vanaf de steiger is niet niks. De Zwarte Rivier belooft je veilig naar de andere steiger mee te doen stromen maar vraagt als ruilmiddel dapperheid en overwinning op kou. Nadat je deels meegenomen door de stroming, deels door eigen zwemkracht bij de laatste steiger bent aangekomen en eruit klauterd voel je je stoer, fris, gezond: alive!

 

Mensen zien er bij de laatste steiger altijd blij en vitaal uit bij de eerste licht gespannen en je ziet ze dapperheid bijeen rapen. Kinderen hoeven niet te betalen aan de zwarte rivier, die plonzen er zo in. Hup hup hup langs de aarzelende volwassenen. Ik vind het altijd een prachtig schouwspel. De jongens gaan dus 4 dagen mee op de cadans van de rivier. De stroming is sterk maar vaak wijden we het vooruitkomen aan onze eigen zwemtechniek. 

 

Als je terug wilt zwemmen naar steiger 1 merk je dat je bij wijze van met 'de rug in de wind' gezwommen hebt en dat je het niet helemaal op eigen kracht hebt gedaan. Mensen zijn vaak geneigd dat succes en 'vooruit komen' eigen verdiensten zijn. Maar vaak kom je niet zo ver zonder hulp van vrienden, familie en een goede sparring partner.

 

Als je tegen de stroming inzwemt in De Vecht kom niet vooruit en hoe hard je ook zwemt je blijft op dezelfde plek. De oplossing is makkelijk, je omkeren en de andere kant op zwemmen. Zo is het ook in het dagelijkse leven vaak. Sommige mensen zwemmen voor hun gevoel altijd stroom opwaarts. 'Dat kan niet anders' is een fixed mind set die daar ten grondslag ligt. Want t kan vaak wel anders. 

 

Tijdens die 4 dagen heb ik het rijk alleen en ga ik in stilteretriatre. Of zoals vrienden zeggen Ruth-traitre. Ik neem dan overal de tijd voor, schrijf als ik wil schrijven, ga naar de sauna, wandel met de hond, hang in de tuin, dans,  netflix, noem maar op. Ik doe alleen waar ik zin in heb en pak altijd 1 klus op. Dit jaar nieuw behang op ouderlijke slaapkamer. Het is mijn oplaad moment van het jaar.

Voordat hun fietsvakantie en mijn ruthtraitre begint, sta ik 2 dagen in de keuken, hebben we een mini feestje met leuke vrienden, borrelen we met lekkere hapjes en eten we samen. De gesprekken die ik dan heb gehad neem ik mee in mijn stilte periode.

Als de jongens zongebruind vol verhalen terug zijn, bruis ik altijd ook, stromen de ideeën weer door mijn lijf en voel ik me weer sprankelen. Vitaliteit kun je op veel verschillende manieren vergroten, voor mij is dit er een van. Dansen, lachen, met familie en vrienden zijn is ook een manier voor me. 

Je hoeft niet in retraitre en al helemaal niet in stilte retraitre te gaan om vitaliteit te hervinden. Dat vind je ook door meer vanuit je eigen kracht te gaan werken. Om dat te kunnen doen moet je wel door hebben dat je dat nu niet doet en leren hoe je dat wel doet. Dat is niet zweverig maar heel concreet. Als je bij mij een vitaliteits traject volgt gaat het vaak ook over omgaan met weerstand. Dat kan zijn leren omgaan met een handicap op medisch ongemak, omgaan met rouw of omgaan met weerstand in het team. Vitaliteits coaching is ontzettend breed inzetbaar. Dat komt omdat de basis is dat wij samen kijken naar wat jóuw doel is, waar jouw mogelijkheid tot verder komen is. Dat doen we door krachtige coaching modellen te gebruiken die inzicht geven. Best confronterend soms, er wordt echt wel eens gehuild in een sessie. Maar dat geeft niet. Er wordt ook gelachen.  Elke emotie mag er zijn. Elke emotie is goed maar niet het doel an sich. Het doel is dat je ook weer gaat bruisen ondanks de weerstand, dat je vanuit hervonden ik-kracht verder kan gaan. Niet door de weerstand te ontkennen maar door ermee te dealen. Dat hoeft niet in een retraitre, dat kan ook gewoon in een down to earth coaching sessie. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.