• KDMS is nu De Praktijkversterker!
  • Organisatie Advies praktijk houders
  • Beste Interim praktijkmanagers pool!
  • Gespreksadvies praktijkhouders (arbo)
  • Online trainingen praktijkmanagers

Waarom zou je zoveel tijd spenderen aan roosters maken?

Gepubliceerd op 26 juni 2022 om 18:15

Halveer eens de tijd die je aan roosters maken kwijt bent

Waarom ben je zoveel tijd kwijt aan roosters maken? 

Ik heb t nooit begrepen. Veel tandartsen én pm-ers hebben me t uitgelegd maar volgens mij ligt het anders en kan het veel eenvoudiger. 

 

Zoals sommigen van jullie misschien wel weten heb ik de b-verpleging gedaan. Dat was toen de praktijkgerichte opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige. Als leerling verpleegkundige heb ik gewertkt nog op het oude Santpoort (4 mnd Gesloten opname unit) Gooiland (1 jr chronische gesloten afdeling) en Ouderen Kliniek (1 jr opname afdeling geriatrie) in Amsterdam. De teams waren groot en de maar de roosters vergden nauwelijks tijd. Iedereen werkte op vaste dagen. De vakanties werden in januari voor het hele jaar in gepland en als je vrij wilde tussendoor of met je moeder naar t ziekenhuis moest of zo, dan regelde je dat iemand met vergelijkbare ervaring en diploma met je ruilde. 

 

We hadden een paar vrijgezelle mensen (waaronder ik) die heel graag inviel en extra wilde werken en als je niemand uit die Pool kon, dan ging je dus lobbyen. En wisselde je. Nooit gedoe geweest, geen gedonder. Op t bord veegde je jouw naam weg en zette je de andere neer en vice versa. 

 

Het werd als "zonde van onze tijd" gezien in de cultuur om daar veel tijd aan te besteden. Helemaal mee eens. Nu werken we natuurlijk echt heel anders dan toen. Is de werkdruk nog hoger. Je kunt geen appels met peren vergelijken. Maar toch heeft die ervaring me wel anders ernaar doen kijken en heb ik al veel pm-ers een andere visie kunnen aanleren in omgaan met rooster wijzigingen.

Versimpel je systeem, begin eerder.

Toen ik in de tandheelkunde begon te werken, járen later, begreep ik echt niet waarom er altijd zo'n gedoe was omtrent de roosters. Je hebt een vast team! Dan kun je toch vaste dagen werken? 

"Ja maar als iemand ziek is dan" "ja maar als iemand ineens vrij wil dan" "ja maar".. 

Dan ga je dus schuiven. Zo min mogelijk. Zo simpel mogelijk. Maar dat zal je al met al nooit meer dan een uur per week mogen kosten. Ik ken praktijk managers die dagelijks enorm veel tijd kwijt aan roosters maken, herzien, puzzelen, overleggen, noem maar op

Ik weet nu al dat het straks sinterklaas en kerst wordt, jij toch ook?

Versimpel je roosters. Anticipeer eerder op wat komt. Ik weet nu al dat het nu lekker zomer is maar straks toch sinterklaas wordt, en kerst en oud en nieuw, en zelfs Pasen. Door er nu al op te anticiperen kun je zoveel energie verlies organiseren. lean aanvliegen van een praktijk betekent processen versimpelen en versnellen maar ook verbeteren. Roosters maken is daar 1 van. Maak het basis rooster voor de komende 8 maanden. Stop met uren verspillen aan roosters. Er is echt meer te doen dan dat als manager.

Als ik een tandheelkundige praktijk had

Als ik een praktijk eigenaar was geweest had ik een app gebruikt. Basis rooster erin en ruilen kan via gsm/laptop thuis. Manager hoeft het alleen maar goed te keuren en klaar. Zo'n app kost je 2.75 euro of zo per maand. Ik ben onafhankelijk adviseur dus wil nu geen reclame maken maar verdiep je er eens in. Het kan echt sneller en beter.

Of vul het formulier in en ik neem contact met je op

Let op: in verband met mijn vakantie worden nieuwe programma's in aanvang online opgestart tot 20 juli. Na 18 augustus is weer ruimte voor face to face meetings/ sessies. De Powersessie kan online of in de javatoren in Almelo


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.