Een florerende praktijk heeft medewerkers die processen altijd willen verbeteren

Gepubliceerd op 16 januari 2022 om 21:54

Een focus op procesverbetering kan gewoon een hele leuke avond met je team worden.

'Ruth ik wordt er echt niet goed van, kom ik vandaag op de praktijk is wéér de voorraad niet aangevuld, zijn de prullenbakken niet geleegd en wordt de stoel nog doorgespoeld terwijl het 8 uur is. Ik heb 100 keer gezegd hoe ik het wil zien als ik aankom op de praktijk. Ik blijf agentje spelen. Zeg jij maar wat ik nu moet doen hoor ben er helemaal klaar mee." Joyce heeft ingesproken op mijn what's app. Super handig, hoeft ze niet te typen en ik kan t rustig afluisteren. Ik snap dat ze wilt dat ik haar even zeg wat ze moet doen en dat dan voila alles op rolletjes loopt. Eerlijk gezegd jeuken ook mijn handen om niet wél dat te doen. Maar natuurlijk hou ik me in en stel voor dat we een processen doorloop gaan organiseren. Of te wel een teamversterker.

-Door met iemand van buiten af die kennis heeft van praktijkvoering naar je processen te laten kijken heb ik mijn team versterkt-

Zelf vind ik het super leuk om te doen. Het begin is soms lastig want bijna alle teams vinden zelf dat ze het heel goed doen. En trouwens, vaak is dat ook zo. Maar het kan altijd beter. Processen samen doorlopen, versnellen, overspannen, lean maken geeft zoveel energie aan een team en haalt de "zucht" weg bij de eigenaar. Daarnaast is het gewoon ook een leuke avond samen. Nou ja, deze was gepland op een zaterdag middag. Van 13-15u. Ik had lekker zelfgebakken cake mee en de praktijk manager zou zorgen voor koffie thee en wat frisdrank. 

Op het programma staan rollenspelen maar ook een korte presentatie die ik via mijn beamer projecteer op de witte muur. De rollenspelen zijn het leukst. Helemaal als ik patiënt mag spelen en echt lastig kan doen. We lachen heel wat af samen. Maar ik merk dat er ook veel aha-erlebnissen zijn. Het is gewoon zo dat ; 'je moet protocollair werken' of, 'incident management moet je optuigen', soms zo vaag blijk te zijn en lastig is te vertalen naar de praktijk. Ik maak die vertaalslag en geef voorbeelden waarom het protocol verbetert moet worden of hoe je dan incidenten managed. Dat doe je namelijk allemaal als een team. Daarvoor heb je soms gewoon een duwtje in de juiste richting nodig als team. Dan krijg je er weer zin in samen.

Een Florerende praktijkleider motiveert de medewerkers zelf te focussen op dagelijks verbeteren. 

Ga je weer met een vlammetje aan naar de praktijk. Dat voelen patiënten direct. Een praktijk waar tussen samenwerken en behandelen passie de lijm is, een een florerende praktijk. Na afloop spreken José en ik af dat ik in mei weer een doorloop kom doen. Nog meer gericht op patientencontact want het was duidelijk dat het nog niet altijd top gaat. Professioneler, beter, prettiger. Het kan. 

Voorleven ipv voorzeggen is altijd het sterkst. Laat zien hoe je het wél wilt, betrek je team in veranderprocessen en ze voelen zich ook betrokken en zullen meer betrokkenheid tonen. Investering voor jou? 1 avond of een middag in het weekend (2uur) kost 450 euro excl btw en incl reiskosten 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.