Als er te vaak medewerkers weggaan is reflectieve evaluatie van jouw leiderschap belangrijk

Gepubliceerd op 30 augustus 2021 om 03:36

Als nieuwe praktijk eigenaar heb je zoveel keuzes, dat kan echt overweldigend zijn. De mogelijkheden lijken eindeloos en vaak heeft een eigenaar een heel helder beeld van hoe zij het wil hebben maar moet er natuurlijk wel gekeken worden in hoeverre het past binnen budget.

 

Als ik startende praktijk eigenaren spreek hebben ze vaak al een heldere visie: Hoe de loop door praktijk wordt voor de patiënten of de omloop het handigst is en wordt er gekeken naar welke units betaalbaar zijn én praktisch. Niet alleen tijdens de behandelingen maar ook tussendoor natuurlijk. Ze moeten goed en snel school te maken zijn, huphuphup alcoholdoekje erover en volgende patiënt, bij wijze van spreken. Kies je ervoor met waterleiding te werken of juist units zónder waterleiding. Er kan echt enorm gespaard worden op inkoop. Maar ook op verspilling. Ik sta vaak versteld dat als er niet goed gemanaged wordt, hoeveel er verspilt wordt in een praktijk door de dag genomen. Dan is er onderhandeld op de miele en units maar dagelijkse verspilling is als de praktijk eenmaal draait, te weinig oog voor.  Leanmanagement is relatief nieuw in praktijken maar echt een must om focus op te krijgen. Als je een praktijk lean aanstuurt is er meer ruimte voor expansie, kwaliteit en omzetverhoging. 

Een plat businessmodel is echt niet genoeg als blauwdruk van je praktijk

Het leanhouse is gemaakt en wordt veel gebruikt in allerlei organisaties (zoals ziekenhuizen). Het leanhouse of dental practice heb ik zelf ontwikkeld om te laten zien waaruit een praktijk opgebouwd zou moeten worden. Hierover een andere keer meer.

 

Een plat businessmodel is nu eenmaal niet genoeg. Je moet ook een solide team opbouwen die net zoveel hart voor de praktijk en de cliënten krijgen als jij. Die betrokken zijn en professioneel, waar je op kunt bouwen. Vorige week sprak ik een Implantoloog die begon met uiteen te zetten dat niemand in zijn team bleef. Hij had in 1 jaar al 3 assistentes versleten, 2 mondhygiënistes en nu ging een tandarts ook nog weg. Of ik hem kon helpen. Recruiten, wel te verstaan. Want met zijn manier van aansturen was niks mis. Een bevriende tandarts/praktijk eigenaar waar ik een heel succesvolle minitraject van 3 sessie s mee had gedaan, had hem mijn nummer gegeven. Zo gaat dat soms, leuk vind ik dat. "Ik bel via Arnoud." Ah! Denk ik dan! Cool

Als er meer dan 2 medw weg gaan binnen een half jaar is het tijd dat je jouw leiderschap gaat evalueren

Uit de praktijk quickscan kwam al naar voren dat hij veel vroeg van de medewerkers maar zelf niet veel gaf, het gesprek weerspiegelde mijn vermoeden. Deze meneer was welliswaar een bekende en goede Implantoloog maar geen goede leidinggevende. Zo zonde. Het team moet voor je wíllen werken, dat is de kunst van het leidinggeven. En echt, dat lijkt makkelijker dan gedaan. Ook ervaren praktijkeigenaren struikelen soms over een roddelcultuur of, eerlijk is eerlijk, te slecht opgeleide assistentes. Of misschien goed opgeleid maar is niks blijven hangen. Ik heb nooit goed begrepen hoe je soms zo met de pet ernaar kan gooien zoals ik wel eens zie en dan denk ik ook:" deze eigenaar mag best kwaliteit gaan vragen, bijscholing bieden en intervisies". Want soms is het echt niet voor niks dat eigenaren klagen. Maar met klagen kom je er niet. Met in de spiegel kijken wel.  Reflecteren: motiveer ik mensen om richting de praktijkmissie te werken of mopper ik veel? Maak ik tijd vrij voor coachende 1 op 1 gesprekken of stuur ik appjes rond. Deze Implantoloog keek niet graag in de spiegel; 'en had ook geen tijd voor die onzin. Zijn praktijk liep leeg en hij wou nú een oplossing." Je snapt het. Ik ben geen onderdeel van de oplossing geworden.  Ik heb vriendelijk bedankt en hem doorverwezen naar een recruiter (dentalcens). Als hij over een half jaar weer achter zijn oor krapt en echt toe is aan zelf ook te veranderen middels reflectie en aanleren van effectief teamleiderschap komt hij vast wel bij me terug. Ik wens hem blijvend personeel en inzicht vanuit zichzelf maar heb er, eerlijk gezegd een hard hoofd in.

Dank aan Dental International voor het mogen plaatsen van hun fotos van leiding vrije units.  Www.dental.nl


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.