• KDMS is nu De Praktijkversterker!
  • Organisatie Advies praktijk houders
  • Beste Interim praktijkmanagers pool!
  • Gespreksadvies praktijkhouders (arbo)
  • Online trainingen praktijkmanagers

Bruggenbouwers hebben wereldwijd 1 ding gemeen: out of box denken

Gepubliceerd op 29 juli 2021 om 16:14

De Rhialtobrug in Venetië is de beroemdste brug van Venetië die net als alle huizen en alle pleinen van deze 'drijvende stad' op het zachtste specimen op aarde gebouwd: namelijk op veengrond van de lagune. 

De brug overspant 60 meter zonder middenpilaar en verbindt zo Oost en West Venetië hangend over de the Canal Grande. Voordat deze brug bestond, was Venetië opgebouwd in verschillende dorpjes, afgescheiden van elkaar met water. Met elk een centraal plein, een eigen waterput en eigen kerk met plein. De dorpjes raakten in de loop der tijd verbonden met bruggetjes. Maar Oost en West Venetië bleef gescheiden omdat de omstuimige en drukbevaren 'Canal Grande' onmogelijk leek te overbruggen. En al helemaal niet zonder de belangrijke scheepvaart te hinderen.

 

Eeuwenlang probeerden Venietianen het om toch Oost en West te verbinden. Zo kwam een drijvende brug in de 11de eeuw, maar door de duizenden voeten per dag versleet deze te snel en stortte in. Toen kwam een houten brug op palen die open kon voor zeilboten. Maar na een oproer verbrandde deze houten brug volledig af in 1300. Oost en West leken gedoemd te zijn bestaan zonder elkaar te kunnen versterken in handel. Bruggen werden herbouwd en steeds werd een nieuw ontwerp geprobeerd. Maar keer op keer stortte ze door de enorme hoeveelheid marktlui die er overheen liepen in. En vergis je niet; Romeinen konden enorm goed bouwen. Maar dit bleek een brug te ver. 

 

Uit pure wanhoop schreven de notabelen van Venetië een ontwerpwedstrijd uit. De bij leven al beroemde Michel Angelo werd ook gevraagd een ontwerp in te leveren, samen met nog enkele architecten. Maar de winnende architect overtrof met het ontwerp van deze Rhialtobrug want hij verzon om op de brug een markt te bouwen. Mensen stonden versteld van de bouwkunst en fundering methode en Michel Angelo droop verslagen af. 

 

De Rialtobrug werd gebouwd. Nu konden duizenden oost/west gangers niet alleen in elkaars dorpen komen maar ook gelijk verse waren kopen op de markt op de brug. Super vers, de vis werd (en wordt) rechtstreeks uit de boot omhoog gehezen en uitgestald. Inmiddels staat deze al 700 jaar solide met de voeten in het wassende water. En is nog steeds in goede staat. Wat is het geheim van zijn succes? Een markt op een beug voorkomt brand en instorting toch niet?

 

Nee, deze architect begreep als geen ander in zijn tijd, dat vermeerderen van krachtendragers functionaliteit en kracht vermeerdigvuldigden.

 

Daarom liet de 10.000 ton wegende brug op maar liefst 12.000 palen als fundering rusten. dicht tegen elkaar aan met maar 15 cm ruimte tussen de palen. De brug verbindt sindsdien voor eeuwig Oost en West. Vandaag de dag is deze brugmarkt een van de populairste markten van Europa met verse waren.

We kunnen heel veel leren van de bouwstijl van de Rialtobrug. Een dental team hoeft ook niet 4 sterke pijlers te hebben om richting de missie van  de praktijk eigenaar te blijven bewegen. Een goede praktijkleider of praktijk manager weet dat 'vele handen maken licht werk' principe goud waard is. Dat doe je onder andere door de zwakste schakel in je team dicht op sterke schakels te plaatsen. Waar degene van kan leren, zich aan kan spiegelen. Intervisie momenten ingebouwd kan krijgen en waar in een team casuïstiek wordt besproken. Maar ook waar incidenten niet weggemoffeld worden maar worden gezien als groepsleermomenten. Geen fouten maar Ontwikkelpunten. Verbeteropties. Een praktijk leider die wil gaan uitbreiden of zijn/haar team wil versterken wint zoveel met executive coaching (leiderschapscoaching). Aanvliegroutes en planningen worden samen gemaakt. Maar ook wordt bekeken of het team nog meer functies kan hebben dan puur de functies die het heeft. De ene brug kan ook een markt zijn, sommige dental teams kunnen ook voorlichting geven op scholen, of mobiele tandheelkunde aan gaan bieden. De sky is the limit. Intervisie op een praktijk maar ook executive coaching van de praktijk  leider maakt niet alleen een zwakke schakel sterk maar versterkt ook de sterke schakel. 

 

Out of the box denkende sparring partner mét een scherp gevoel om leidinggevenden uit te nodigen to point visionair te durven zijn. Wil je ook nieuwe bruggen bouwen op innovatieve fundering met meerdere functionailteiten? Start een samenwerking met KDMS: we gaan niet voor de quick fix maar bouwen aan long lasting team effort. 

Met dank aan het leveren van de foto's van de mooie units aan Dental International. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.