"Heb jij een coach?" Wordt steeds vaker gevraagd lees waarom

Aan het begin van het coaching traject spreken we face to face af in het coachhuis van Den Bosch. Daarna volgen online sessies maar eerst elkaar live zien.

We hadden natuurlijk elkaar al gesproken en na de uitgebreide intake is het nu tijd om samen het coachdoel te bepalen. Ik vraag haar hoe het met haar gaat, aan de snik in haar stem en de rooddoorlopen ogen te zien eigenlijk overbodig . Het gaat helemaal niet lekker dat zie je zo wel. 'Mensen oordelen zo vaak over me en dan denk ik:"ach dat klopt misschien ook wel.'" Ze gaat zitten, gooit haar tas naast de stoel en schenkt een glas water in. 

We parkeren deze zin door hem op te schrijven. Die is belangrijk. Daar zit namelijk een aanname onder over haarzelf die ondermijnend kan zijn. Ik vermoed dat het ook een onbewuste projectie is. Ik vraag haar of het klopt dat het huilen haar nader staat dan het lachen, haar kin trilt even en dan huilt ze. Terwijl ze huilt excuseert ze zichzelf continu: "Sorry hoor. Stom he? Dat ik nu moet huilen. Ik ken je nog maar net, ben net binnen. Je zult wel denken. Wat stom zeg, normaal huil ik nooit zomaar." 

Ik vraag haar waarom ze denkt dat ik het stom vindt dat ze huilt. En ik denk helemaal niets van hoe zij denkt dat ik denk. En al helemaal niet dat het 'zo maar is.' Ik denk niet:"wat is ze zwak, wat een kwetsbaarheid, wat stom, waarom zet ze de schouders er niet onder'. Niets van wat zij aanneemt dat ik denk, denk ik in het echt.

Eigenlijk zijn de zinnen die denkt te horen de zinnen die ze feitelijk tegen zichzelf zegt. Zulke onbewuste aannames tegen jezelf / hardop uitspreken tegen een ander verbergt vaak een negatief zelfbeeld waarbij hardnekkige denkpatronen aan ten grondslag kunnen liggen.

 

Natuurlijk is Charlotte niet de eerste die verdriet laat zien in de sessie en dat is helemaal ok. Huilen kan een segment zijn van t opruimproces. Alleen stoppen we verdriet niet weg in een doosje van Marie Kondo maar mag het bevrijd worden en ruimte maken voor iets anders.

 

Júist met Loopbaan coaching en vitaliteitscoaching trekken helaas mensen vaak véél te laat aan de bel. Te lang lopen ze door en lopen steeds tegen dezelfde muur op. Het klopt dat Coaching hot is, je kan t zo gek niet verzinnen en een coach bestaat.  Maar toch wachten mensen vaak veel te lang tot beginnen met een coaching traject.

Inzicht krijgen in die patronen en nieuwe methoden aanleren waar je jezelf eerder in negatief denkpatroon herkent en kunt bijsturen: als je t mij vraagt kan dat alleen met coaching. Maar ja, logisch ik bén immers toch coach.

Het is soms zo pijnlijk iemand te zien aanmodderen en af te moeten wachten tot iemand dan denkt:"nu is het genoeg, nu wil ik dit niet meer'. Waarom doen mensen zichzelf zoveel geweld aan door maar keer op keer hetzelfde te hopen zonder de aanvliegroute te veranderen? Als je steeds hetzelfde doet, krijg je steeds dezelfde uitkomst.  Toch is t knap lastig om zelf te zien dat je hetzelfde doet. Elke situatie is anders. De meeste mensen hebben helemaal niet door dat ze hetzelfde doen, die lopen gewoon steeds tegen een muur op. Pas als het idee komt:"waarom loop ik nou steeds tegen die muur op?" Is iemand klaar voor coaching. Vanuit reflectie willen ontwikkelen en groeien moet wel de basis zijn. Wil iemand niet maar een werkgever wel, dan heeft het totaal geen zin. De coach zet niet de verandering in, dat doet de coachee.  De coach geeft alleen handvatten, richting, reikt methodieken aan en gebruikt bewezen coaching instrumenten die ondersteunen in dat proces. Maar zonder motivatie is het niet mogelijk rendement uit coaching te verwachten maar ook niet zonder een goede coach, concreet maken wat vaag lijkt, vind ik wel iets dat je minimaal als kernkwaliteit moet hebben als coach 

 

Ook bij praktijk eigenaren moet er vaak best nog veel gebeuren willen ze over dat punt heen durven stappen om hulp in te roepen. In het begin van een traject zegt de coachee het vaak niet eens tegen iemand dat we samenwerken maar halverwege weet iedereen het en uiteindelijk krijg ik ook nog een review. Het grappige is dat in de omgeving ook vaak veel mensen al coaching óf willen óf ooit gehad hebben en de reacties zijn altijd veel positiever dan gedacht. Arno appte: "Het team vond het geweldig dat ik jou als coach heb, zien merken ook verandering, had ik helemaal niet verwacht."ik antwoord: "ik dacht dat je het onder de pet wilde houden;)" "ja maar Esmeralda vroeg tijdens de lunchpauze of 'ik coaching of zo' had want de laatste tijd liep t veel fijner op de praktijk. Ik heb t toen natuurlijk gezegd. Haha!" Leuk is dat. Grappig ook. 

 

Maar ergens ook best ernstig. Het moet toch anno 2021 tijd zijn dat we zelf onze kwetsbaarheid met een professional delen als kracht mogen zien.  In kwetsbaarheid huist namelijk een enorme kracht, ik-kracht noem ik dacht. Het is geweldig om te zien hoeveel verschil coaching kan maken. Ik weet het. Arno ook. Charlotte straks ook


Ben je praktijk eigenaar of praktijk manager en wil je vitaliteits coaching? Vul het formulier in en we nemen contact met je op!Met dank aan Dental International! foto's van leidingloze units in praktijken. Meer weten? Klik op de foto of surf naar: Www.kdms.eu


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.