Als het makkelijk lijkt, doe je het goed

Gepubliceerd op 8 maart 2023 om 11:54

Een tandheelkundig team heeft, anders bijvoorbeeld in een fysiotherapiepraktijk, medewerkers op verschillend denk- en werkniveau. Dat kan best een uitdaging zijn voor een praktijk manager.

 

Je moet snel kunnen schakelen want je hebt er niks aan als je boodschap niet over komt omdat je te moeilijke woorden gebruikt of ingewikkelde dingen niet kunt versimpelen.

 

Vanochtend had ik een mentoringsessie met een praktijk manager die ik eens per kwartaal spreek. Voorafgaand aan ons gesprek stuur ik alle medewerkers een formulier, om "even de thermometer" in het team te steken. Samen nemen we dan dit door en natuurlijk is er ruimte voor haar persoonlijk coachdoelen.

 

Ze is een geliefde praktijk manager. Dat komt ook duidelijk terug in de formulieren, wat anderen moeilijk vinden (ik zelf soms eerlijk gezegd ook) doet zij moeiteloos. Ze switcht van complex naar simpel in een paar seconden en iedereen voelt zich begrepen en gehoord.

 

Ik herken dat ook want ze doet het van nature, ze ondertitelt veel en van balie tot aan mondhygiënist, ze weten wat er komt en verwacht wordt. Zelf vindt ze het logisch en helemaal niet zo knap. Maar dat is het wel. De kracht van de variatie is belangrijk om te gebruiken in je team.

 

Heterogene teams zijn effectiever

Vergelijk je team maar eens met een voetbalteam dat je aan moet sturen. Je hebt veel verschillende spelers, de een is juist snel en kan als een duiveltjenuit een doosje naar voren sprinten, de ander heeft uithoudingsvermogen en overzicht, weer een ander werkt graag met de handen en houdt de bal liever tegen dan vooruit te spelen. Het blijkt dat heterogene teams (dus met verschillende competenties en know-how) effectiever werken.

 

Hoe meer je qua achtergrond, kennis, vaardigheid, gedrag verschilt hoe meer je elkaar kunt versterken. Dat gaat lang niet altijd vanzelf, die verschillen kunnen namelijk ook zorgen voor conflicten. Bijvoorbeeld wanneer, zoals in een mondzorgteam er toch heel erg van elkaar verschilt wordt, per definite van qua ontwikkel niveau.

 

Teamleden kunnen zichzelf bijvoorbeeld beter vinden kunnen arrogant gedrag gaan vertonen en net als in voetbalwedstrijden kiezen voor eenmansacties. Daarbij gaan vaak degenen die onzeker zijn over hun kwaliteiten zich inhouden, waardoor ze juist meer fouten gaan maken en zich minder snel ontwikkelen.

 

Els doet het dus heel goed. Het praktijk managen is eigenlijk net zoiets als ballet op topniveau: als je ernaar kijkt lijkt het zo moeiteloos en simpel. Maar dat is het niet. Het vergt inzicht, de wil om dagelijks te verbeteren en toewijding.

 

Coaching en mentoring juist als het goed gaat

Het is als coach prachtig om ook succesvolle praktijk managers bij te mogen staan. Super tevreden rijd ik zo door naar Gorinchem waar ik een 2 daagse heb met een team dat op het punt van utibreiding staat.

 

Ook op deze praktijk werkt een teamleider die het super goed doet. Ze heeft hart voor de zaak, neemt tijd voor haar teamleden én kan hard werken. Zeer inspirerend dus ook voor mij.

 

Daarin zie ik wel verschil toen ik begon met KDMS, toen kreeg ik vooral hulpvragen als een team op zn gat lag, veel conflicthantering en ondersteuning bij verbeteren, zelfs exit gesprekken.

 

Nu roepen praktijken mijn hulp in als ze zien dat het goed gaat maar weten dat het een dun lijntje is. Want voor je het weet krijg je toch dat micromanagen, onvrede en roddelcultuur. Voor je het weet cancel je overleggen en ligt je team ook op zn gat. Daarom is sparring en mentoring een vorm van koesteren die steeds meer als normaal gezien wordt dat je mij inzet voor je praktijk. Mooie ontwikkeling!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.