Als regiomanager intervisies leiden, dat is vaak de kers op de taart

Gepubliceerd op 27 juni 2021 om 13:06

Marieke is regiomanager en we hebben eens per maand een sparring/coaching sessie. Af en toe ben ik stand by om via app even te horen hoe het gaat. "Praktijkmanagers krijgen Behandelarenoverleg niet van de grond, wordt steeds uitgesteld'. Omdat dit punt Marieke toch ook een sturende rol heeft Beslissen we er in onze sessie op terug te komen. 

'Kun je me uitleggen wat je bedoelt met "niet van de grond krijgen'?" Marieke legt uit dat bijna bij elke vestiging de behandelarenoverleggen het slechts lopen. Ze worden vaak verschoven. Zo vaak dat op sommige praktijken soms maar eens per jaar een overleg is. We gaan onderzoeken hoe de overleggen, over het algemeen, in alle vestigingen worden aangevlogen. Welk doel hebben ze en wie zit deze overleggen voor.

Ik loop naar het wipeboard en breng luisterend naar Marieke in kaart wat ze zegt. Er ontstaat een soort spin. Het lijf is het overleg en de rest de poten met de vestigingen als voeten.. daarin komt ook het aantal van in 2021 al uitgevoerde behandelaren overleg. Zo wordt visueel wat Marieke zegt. Sommige voeten hebben lege cijfers, en we beslissen een - neer te zetten bij vestigingen die ook tussen juli/dec 2020 geen daadwerkelijk overleg hebben gehad. Marieke schrikt best, van de 8 spinnepoten zijn er maar 2 met een positief getal. Haar gevoel 'dat het niet van de grond komt' klopt dus.

 

Ik vraag bij wie het iniatief en uitvoering ligt hierin. Met uitzondering van 1 praktijk waar Marieke de initaitor is, wordt de rest door praktijkmanagers voorbereid en voorgezeten. Marieke zit wel bij sommige grotere praktijken erbij.

 

Het niveau van de praktijkmanagers verschilt enorm in deze keten. Op één praktijk managed een zeer ervaren pm op een andere werkt een net gestarte pm, doorgegroeid vanuit balie assistente functie. Allen hebben wel opleiding gehad. Maar ja, die is algemeen en daardoor onderhand best ouderwets. De KDMS Academy biedt niet voor niets leerlijnen in 3 levels van praktijk managen aan: t zwaartepunt ligt in elk level echt anders. vraag of het een verschil zou maken als Marieke zélf de alle 8 behandelaren overleggen gaat initiëren én voorzitten. De zittende praktijk manager kan erbij zijn, aanvullen maar ook notuleren en leren van Marieke. 

Marieke heeft geleerd dat behandelaren overleg naast praktisch zaken ook intervisie op de agenda nodig heeft en weet ook hoe het moet. Ze kan behandelaren uitgenodigen te sparren met elkaar, elkaars ziens- en behandelwijze vergelijken, incidenten bespreken, en lachen met elkaar. Waar ruimte voor groei en ontwikkeling gestimuleerd wordt is de samenwerking beter. En het werkgeluk groter.

 

Het verbaast me dat Marieke het tot nu toe niet zelf doet, we hebben uitgebreid in Level 3 leerlijn intervisie behandeld en Marieke heeft toen een intervisie geleid die enorm goed is bevallen. De feed back van de behandelaren was zeer positief.  Waarom kiest ze ervoor het stokje bij de pm te laten die het dus niet  van de grond krijgt? Als een regiomanager een overleg plant wordt deze minder snel verschoven. Daarbij is het toch de kers op de taart om behandelaren allemaal om de tafel te hebben.

Het blijkt dat Marieke huiverig is geworden 'de leuke dingen' over te nemen van de vestigings praktijk managers. Ze wil geen scheve ogen in het team. Helemaal niet nadat ze een gesprek opving tussen 2 praktijk managers die klaagden over dat Marieke zelf de leuke dingen doet en zij de vervelende klusjes mochten doen en keihard werkten. "Zij tuft lekker in haar autootje van praktijk naar praktijk, zet even de puntjes op de ï en is weer weg' zei eentje zelfs. Dat had Marieke dieper geraakt dan ze toe wilde geven. Ik vroeg of ze erop in was gegaan maar ze was best gekwetst en weggelopen.

 

Marieke is een enorm werkpaard. Is als assistente ooit begonnen bij deze keten, toen toen praktijk manager bij en sinds een jaar is ze regiomanager. Marieke is nooit lui, werkt wel 60 u per week (als het er geen 80 zijn) heeft feeling met alle praktijken, durft kritisch en toegankelijk tegelijk zijn naar de eigenaren en is een echt zwaargewicht geworden als regiomanager. Het belangrijkste is dat Marieke verbindend is, altijd oog heeft voor intermenselijkheid en tegelijkertijd zeer sterk overkoepelende visie houdt.

Marieke zucht eventjes:"Ach het hoort er ook wel bij denk ik, hoge bomen vangen veel wind, maar toch." 

Hoge bomen vangen inderdaad veel wind maar Marieke mag ook meer vertrouwen vinden in zichzelf. Ondermijnende gesprekken mijden en motiverende gesprekken gaan voeren. We oefenen en gebruiken het Kern Kwaliteiten model daarbij. Die hebben we al vaker ingezet en is zeer krachtig. 

We spreken af dat Marieke beide praktijkmanagers samen gaat spreken. Niet langer dan half uur. Hierin zal Marieke eerst luisteren en kijken waar hulpbehoeften liggen. Daarna gaat ze aangeven wat ze verlangt van beiden en waar nu verbetering in moet komen. Ook uitnodigen om elkaar niet opjutten in negativiteit maar positieve stuwkracht op gaan zoeken bij elkaar. De praktijkmanager voeren al assistenten  overleggen. Marieke zal er bij komende 3 overleggen bij zijn en daarna reflectie en feed back geven in hoe ze kunnen verbeteren. De ex- balie assitsente gaat level 1 volgen van de academy en Marieke trekt de behandelaren overleggen in alle vestigingen volledig naar zich toe. Marieke oogt opgelucht.  Waarom?"Ik dacht echt dat ik teveel van ze vroeg. Maar ik weet dat ik het zelf moet doen en los daarvan meer niveau mag vragen op het andere vlak. Ik zat een beetje vast maar voel nu weer richting." Marieke rijdt weg in haar gave zilveren mini, ik hoorde de telefoon nog overgaan voor ze het raam dichtdeed na t uitzwaaien. "Laat je niet gek maken, blijf in je kracht" dacht ik en toen:"die komt er wel".

Dank aan www.dental.nl voor het mogen gebruiken van foto's van hun leidingvrije units.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.