• Groeiprogramma voor praktijken
  • Online training praktijk managers
  • Intervisie & executive coaching
  • Organisatie Advies dental teams

Als de praktijk gonst

Gepubliceerd op 13 november 2022 om 19:20

Ik heb Joop aan de telefoon, Joop en ik werken al bijna 3 jaar regelmatig samen. In de tussentijd is van 3 kamers naar 8 kamers gegroeid, heb ik de verbouwing en verhuizing vanaf de zijlijn meebeleefd en ben ik blij dat het goed loopt.

 

Het team is natuurlijk ook flink uitgebreid en ook meer behandel disciplines zoals invisalign en implantologie vallen onder het aanbod van de praktijk. Het aantal medewerkers is meer dan verdubbeld, en als je op de schitterende praktijk komt waan je je in het mondhilton. De wachtkamer voelt aan als een lounge en het zorgscherm draait een professionele run af.

 

 

Ik hou zo van praktijken binnen komen, soms kom ik een half uur te vroeg en ga ik in de wachtkamer zitten. In dat half uur zie ik gelijk heel veel. Hoe de patiënten opgehaald worden, of de WIP ook buiten de kamers worden nageleefd, hoe gastvrij de receptionisten zijn ed. Ik hou er van en snuif de sfeer op, wordt er gehaast, gelachen, is het er stil? 

 

Bij Joops praktijk gonst het. Het is alsof je in een bijenkorf zit. Een tevredengezoem klinkt door de gangen alle geluiden van goed samenwerken vormen 1 zoem. Mensen die praten, stoelen die afzuigen, de muziek die zachtjes klinkt, je voelt direct dat er met plezier gewerkt wordt. Joop heeft met de verbouwing veel tijd gestoken in flowverhogende architectuur. De steri is werkelijk één van de meest effectief ingerichte omloopruimtes die ik ooist gezien heb. De medewerkers werken die al jaren voor Joop werkten zijn blij. De nieuwe frisse uniformen staan ze goed en als ik ze één op één spreek klinkt er voornamelijk lof.

Ik ben blij voor hem! De uitbreiding is toch een gewaagde sprong geweest en hij mag echt trots zijn op zijn praktijk. Toch lijkt Joop zelf niet zo gelukkig, er wringt gewoon iets, dat is wel duidelijk.  We gaan om de tafel.

"Ik mag zeker niet klagen hoor, het loopt lekker. Er wordt hard gewerkt en ook genoeg gelachen en de verbinding met de patiënten is gebleven. Daar was ik toen even bang voor toen ik ging uitbreiden. Maar ze zijn vooral blij dat ik ze nog meer disciplines onder mijn dak kan aanbieden. Maar toch Ruth, je zag het goed, wringt er iets, maar zelf weet ik niet goed wat. Het lijkt dat we toch teveel op dagelijks werken de focus hebben en ik niet eraan toe kom lange lijnen uit te zetten."  Eerlijk gezegd komt dit vaker voor na groei, daarom is coaching en organisatie adviseur in de arm nemen belangrijk. Even een paar gesprekken in plannen als het stof van de uitbreiding is neergedaald.

Coachend leiderschap klinkt makkelijk, maar hoe doe je dat goed? Daarbij proef ik de behoefte bij Joop om te sparren. Missie en visie gerichte gesprekken te voeren kan hij eigenlijk niet echt met iemand op de praktijk. "Het is soms lonely at the top".

"Ik wil meer handvatten krijgen in het leidinggeven, ik merk dat het dagelijks zeker goed gaat maar ik wil grotere lijnen uitzetten. Ik heb niet echt het gevoel de touwtjes in handen te hebben. Het team lijkt te zelfsturend geworden en soms herken ik mijn visie niet terug. Dat ik 4 dagen aan de stoel staat helpt misschien niet."

Ik ben een no-noncance coach. Ik biedt geen eindelange trajecten aan waarin gecoacht wordt om het coachen. Ik denk dat Joop en ik een heel eind komen met 3 sessies. Daarna kan hij met de leiderschaps tools aan het werk en nieuwe methodieken inzetten. Natuurlijk houden we contact en kunnen we altijd nog kijken of verlenging nodig is.

 

We plannen 3 powersessies in. Startende in januari, als we allebei wat meer ruimte hebben in de agenda. "En oh ja.." of ik ook dan even nog een receptietraining wil geven. Incompany natuurlijk. "En Ruth?" Zegt Joop nog gauw even voor we ophangen "Laten we gelijk even een lunch inplannen vooraf, kunnen we even bijpraten." 

 

 

Sale!

3 Powersessies

€ 435,00 € 375,00
Sale!
Sale!

3 Powersessies

€ 435,00 € 375,00

3 powersessies van 1.5u per sessie 

 

Inzicht gevend

Sparrend

Vernieuwend

Verankerend


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.