Home » Zondagavond Blogs » Het wordt tijd dat mondzorgpraktijken zichzelf serieus als schakel in de zorgketen positioneren

Het wordt tijd dat mondzorgpraktijken zichzelf serieus als schakel in de zorgketen positioneren

Gepubliceerd op 2 mei 2021 om 13:54

De politiek vindt de mondzorg pas sinds een paar maanden onderdeel van de zorg ipv contactberoep, dat zegt nogal wat 

Mondzorgpraktijken hebben vaak last van het calimero effect en mogen zichzelf veel meer als onderdeel zien van algehele zorg. Dit werd me vooral duidelijk toen in begin van corona crisis de overheid dacht dat tandheelkundige behandelingen niet onder essentiële zorg vielen. Of überhaupt onder de zorg, en werd weggemoffeld onder contactberoep. Ik moet zeggen dat het me diep raakte. 'Waarom doen we onszelf zo tekort?' 

 

We moeten onszelf veel meer als belangrijke schakel in de zorgketen gaan zien en ook zodanig gaan positioneren. Een tandarts of mondhygiëniste doet dat door zelf ook multidisciplinaire netwerken op te bouwen die op eerste gezicht buiten de mondzorg vallen.

Samenwerken met fysiotherapeuten, logopedisten en andere zorgdisciplines moet steeds normaler zijn maar er moet altijd een vast evaluatiemoment tussen de praktijken zijn

Ik hoorde dat een zoon van een vriendin van ons 2 airflowbehandelingen in 1 week had gekregen.  Eentje bij de orthodontist en eentje bij de mh van zijn tandarts praktijk. Deze was hiervan niet op de hoogte, de zoon is 14 en kwam doodleuk thuis en zei:"Mama ik heb weer een airflow gehad!" "Weer?" "Ja van de week ook al bij de ortho." De moeder belde naar de praktijk. "U hoeft zich geen zorgen te maken de onkosten worden vergoed." Maar daar ging het niet om.

 

Vaak airflow is niet goed, je kunt je überhaupt afvragen waarom t kennelijk binnen 3 dagen weer nodig is. Maar los daarvan is het contact tussen orhto en de tandarts praktijk dus kennelijk niet optimaal. Een balie assistente kan daarin echt een verschil maken door maandelijks een telefonisch doorloop te doen met verwijspraktijken. Bijzonderheden en 'change of plans' te noteren in de patientenkaart. Daar moet een patiënt toch eigenlijk vanuit kunnen gaan? Dat de behandelaren (of ast) elkaar op de hoogte houden..

Praktijken die multidisciplinair beter samenwerken zien hun praktijk groeien 

Daarmee laten we ook als praktijk zien: 'Wij  nemen ons zelf serieus en zien onszelf als onderdeel van een groter zorgplan. Ons doel is een gezonde mond maar daar is meer voor nodig dan alleen poetsen.' Daarmee onderscheid je jezelf als praktijk. Een praktijkleider die brede zorgbehandelingen aanbiedt maakt zichzelf daarmee eigenlijk juist specialistisch.

Behandelaars vinden het meeste werkplezier in bonding met patiënten, een praktijkleider die de patiënt benaderd met 'oog voor mens achter de mond' zal meer tevreden patiënten hebben. Maar daarvoor is vertrouwen geven doe je door visie te delen en essentieel is daarin overleg voeren. Natuurlijk kan een balie assistente hierin ook een centrale rol spelen. Door haar maandelijks een patiënten doorloop telefonisch te laten doen met doorverwijzers blijven de kaarten op orde. 

 

Wil je graag onderscheidend zijn? Wil je jouw patiënten echt zorg op maat geven? Versterkende samenwerkingen buiten je eigen praktijk opbouwen? Ga een gratis oriëntatie gesprek aan door even op de button te klikken. KDMS ondersteunt mondzorgaanbieders in verstevigen van hun praktijk voering. 

 

Wil je op jouw praktijk

✔ (her)positionering in multidisciplinaire netwerk 

✔ kwaliteitsmanagement verbeteren

✔ werkplezier verhogen

✔ omzet verhogend werken

✔ betere flow op de praktijk

✔ aandacht voor de mens achter de mond houden

 

Met KDMS bewezen versterkende trajecten vinken we de bullets af 

Contact formulier 

Met dank aan geven van praktijkfoto's door Dental International. Klik op de foto en je komt automatisch op hun pagina

Rating: 5 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.