Home » Zondagavond Blogs » Hoe herken je een praktijkdiva? En hoeveel ruimte geef je hem/haar?

Hoe herken je een praktijkdiva? En hoeveel ruimte geef je hem/haar?

Gepubliceerd op 27 maart 2021 om 16:07

Jennifer Lopez eiste een privéjet, een gehele hotelverdieping voor haar entourage (90 mensen!), fris geschilderde witte kleedkamer gevuld met verse witte rozen. Anders kon ze écht dat interviewtje niet doen..

Yilduz is eigenaar van een leuke 3 kamer praktijk in Amsterdam en is zelf naast eigenaar ook tandarts op haar praktijk. Ze behandelt zelf 4 dagen en doet 1 dag de administratie en praktijkmanagement. Soms vanuit huis soms aan de keukentafel van de praktijk. 

Yilduz is een jaar geleden als praktijk eigenaar begonnen. Toen ze de praktijk overnam 'deed iedereen maar wat', waren protocollen oud en toe aan afstoffen, RI&E niet op orde en noem maar op. Vorig jaar september begon onze samenwerking.  We hebben samen een praktische planning gemaakt en langzaamaan komt de praktijk in de richting van de koers die Yilduz en ik hebben ingezet. 

'Voor diva's is het constructief bijdragen aan het project zelf niet een doel, maar een manier om bevestiging en macht te verwerven.' 

Wikipedia

Yilduz en ik hebben wekelijks online sessies en 1 keer per maand kom ik naar haar praktijk. Afgelopen dinsdag zag ik haar in Amsterdam. Zelf vind ik t altijd héérlijk weer even op een praktijk te zijn. Maar soms is het handiger binnen de muren van het coachhuis  dingen te bespreken. Omdat team management' op de agenda hadden gezet, ben ik even wezen fine tunen op de praktijk maar zijn we daarna samen naar het coachhuis om de hoek gefietst.

 

In haar vaste team werkt een geregistreerd mondhygiëniste 2 dagen in loondienst, ze heet Astrid. Yilduz was super blij dat ze kon starten met Astrid al op de praktijk.  Want ze kende natuurlijk de praktijk al maar ze levert volgens Yilduz ook 'prachtig werk' én heeft aandacht voor de patiënt!

Als praktijk eigenaar kun je het vaak met niemand hebben over je twijfels die je ook soms hebt. Door coaching en mentoring wordt onzekerheid om gezet in daadkrachtig, affectief en visionair managen 

Toch wil Yilduz het over haar hebben vandaag. "Ja. Weet je Ruth, misschien moet ik niet zeuren hoor, want ik moet natuurlijk super blij zijn met Astrid en dat ben ik ook. Maar ze vraagt best veel extra's hoor. Ik heb gewoon een beetje het gevoel dat als ik haar een vinger geef, ze de hele hand pakt. Ik ben natuurlijk nog maar net begonnen en heb nog grote ambities met de praktijk en dat kost gewoon veel geld.

 

Maar het lijkt dat ze denkt dat ik een geldboom in de tuin heb en ik heb er geen goed gevoel bij. De vorige eigenaar heeft al jaren niet geïnvesteerd in het team. En ik beweeg enorm mee maar Astrid vraagt steeds meer en meer en ik wil graag even van jou horen hoe jij hier tegenaan kijkt. Want dit voelt niet meer goed." 

Als een medewerker jouw praktijk steeds negatief vergelijkt met een andere kun je je afvragen waarom zij niet dáár dan werkt

Astrid heeft al jaren geleden geregeld dat de assistentes ook haar omloop doen. Als de assistente geen tijd heeft stapelt Astrid de trays gewoon op. In principe niets mis mee, Maar nu zijn er 2 nieuwe assistentes die dat niet willen doen. Yilduz heeft al bepaald toch de assistentes de omloop te blijven laten doen. "Maar elke keer komt er weer geklaag en gezeur van" zegt Yilduz, ze klinkt vermoeid.

 

"Astrid werkt dus 3 dagen op mijn praktijk en nog 2 op een andere kleine praktijk maar dan in de Pijp. Ze vergelijkt vaak beide praktijken, maar dan zo dat die andere praktijk véél beter lijkt, ook naar de assistentes toe. En dat vind ik vervelend worden. Je werkt nu hier. Denk ik dan." Zegt Yilduz.

 

Yilduz vervolgt: "Ondanks dat er 3 verschillende type krukken op de praktijk zijn, wil Astrid nu een eigen specifieke kruk, met een andere rugleuning. Die kostte nogal wat, maar heeft Yilduz toch voor haar aangeschaft. "Op de andere praktijk heeft ze die ook" zegt ze. Eerlijk gezegd betwijfel ik dat maar ik laat haar doorpraten.

 

'Ik heb ook nog nieuwe periodontometers gekocht terwijl ik zelf toch ook prima werk met die van mij.' 'Waarom heb je het gekocht Yilduz?' Vraag ik. 'Omdat Astrid zei dat ze ook gevraagd was om bij de andere praktijk volledig te gaan werken. Ik wil natuurlijk niet dat ze weggaat. Dus heb ik het maar gekocht.'

Als bij het vragen van een gunst in hetzelfde gesprek ook wordt aangegeven dat  er oriëntatie op een andere praktijk is, weet je dat je gemanipuleerd wordt

Vandaag kwam in de mailbox van Yilduz een vakantie aanvraag binnen van Astrid. Want Yilduz wil de vakantie planning voor 2021 definitief maken. De aanvraag voor Astrid had echter 5 extra weken. Ze wil 6 weken gedurende de hele zomervakantie én de hele maand december vrij hebben. "Om bij haar kinderen te zijn en even bij te komen." "Nou Ruth," zegt Yilduz, "ik dacht, hoe kun je dat nu ook nog vragen van me?"

 

Yilduz heeft zelf nog geen kinderen maar bijna alle medewerkers op 2 assistentes na, wel. "Die geef ik toch ook geen 6 weken extra vrij? Dan kan ik de boel wel sluiten."

 

Ik zeg tegen Yilduz: "Zo is dat. Want ergens moet je een lijn trekken. Hier is namelijk duidelijk sprake van praktijkdiva gedrag.' We lachen samen even en dan zegt Yilduz: 'Maar ik wil haar niet kwijt, straks gaat ze ergens anders werken." Dit is preciés wat een diva doet. Die weet hoe nodig ze is en buit dit volledig uit. Yilduz en ik bekijken hoe ze het diva gedrag vanaf nu kan gaan beteugelen. Op een manier die bij Yilduz past.

 

Ook gaat ze energie steken om de onderlinge verhoudingen in het team weer 'recht te trekken'. Want er waren een beetje twee kampjes gekomen in het team. Over het aanschaffen van de kruk en instrumentarium gaat Yilduz afspraken op papier zetten,  volgens  het KDMS "voor-wat-hoort-wat"principe. 

Als je divagedrag tolereert zit jij straks met een volle la instrumentarium die niemand gebruikt en een team dat scheef gegroeid is. Want praktijkdiva's gaan uiteindelijk altijd weg

Het verhaal van Yilduz hoor ik helaas heel vaak, in allerlei vormen. Assistentes die een duidelijke indirecte dreiging van ziekmelding geven aan hun werkgever of praktijk manager na het krijgen van kritiek.

Of assistentes van ketens die absoluut niet op een bepaalde dependance willen werken hoewel dit wel in hun contract staat en dan dreigen dat ze 'misschien ook toe zijn om bij andere praktijk te werken.'  En zo heb ik nog veel meer voorbeelden van een ongezonde praktijkcultuur omdat praktijkdivagedrag teveel ruimte krijgt.

'Diva's vertonen vaak verongelijkt gedrag of dreigen het project te verlaten. Laat ze gaan en moedig ze niet aan door steunbetuigingen' 

Wikipedia

Het is best logisch dat je als eigenaar toch altijd even schrikt van diva gedrag. Dat komt omdat je zelf niet zo bent en hun vragen om meer aanpassingen redelijk vrijpostig overkomen.

 

Maar deins er niet voor terug om duidelijk te zijn of 'nu even niet' of zelfs "als je hier een jaar werkt kunnen we hierop terugkomen' te zeggen. Hoe meer ruimte je geeft aan een diva hoe meer ze pakt. Een praktijk eigenaar die zeker durft te zijn dat haar/zijn praktijk onderscheidend is en extra's biedt aan de werknemers en medewerkers dat ze simpelweg niet weg willen zal nooit divagedrag krijgen.

 

'Wil je de praktijk verlaten? Ga maar.' Is de beste houding tegenover een diva. Een diva is nooit tevreden, als je toegeeft aan alle grillen krijg je scheefgroei in je team die zich op een gegeven moment achtergesteld voelen worden. Een diva heeft ook vaak 1 lievelingetje en voor hen is in een bubbel werken leuk, maar voor je team is het killing.

Praktijk eigenaren die de lat hoog durven leggen en dat uitdragen krijgen medewerkers die dat ook doen. Zorg dat ze graag voor je werken. Maar dat klinkt soms makkelijker gezegd dan gedaan

Natuurlijk is niet iedereen die iets extra's vraagt van de eigenaar een diva. En móet je wel nadenken als eigenaar wat de koers is die jij vindt passen bij jouw praktijk.

Je kunt vragen welke ergonomische middelen er nodig zijn en daar ook afspraken over maken wie wat maar ook in welk kwartaal je dit beschikbaar wilt stellen. Durf ook 'nee' te zeggen. Met name kleine praktijken kunnen nu eenmaal niet alles in 1 jaar bij elkaar kopen. Dat mag je best zeggen. Maar een kleine praktijk biedt ook voordelen, benoem ze en herinner ze waarom ze ookal weer zo graag voor je werken. 

Wil je ondersteuning met omgaan met jouw praktijk diva? Zullen we samen bepalen waar jouw grens ligt en hoever je mee kunt buigen zonder je praktijk te benadelen? Wil je graag handvatten om mensen vanuit loyaliteit bij je te laten werken?

 

Ga coaching aan en samen maken we jouw praktijk the place to be. KDMS helpt je gericht antwoorden vinden op management vragen.

Met dank aan Dental International die praktijkfoto's aan KDMS beschikbaar heeft gesteld!! Meer weten? Www.dental.nl

 

De namen in deze blog zijn geanonimiseerd. De eigenaar heeft toestemming gegeven het verhaal in deze blog te delen. 20202021copyrights


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.