Home » Zondagavond Blogs » Waarom je als eigenaar van een praktijk pas aan groei kan denken als er momenten van reflectie op leiderschap zijn ingebouwd

Waarom je als eigenaar van een praktijk pas aan groei kan denken als er momenten van reflectie op leiderschap zijn ingebouwd

Gepubliceerd op 13 februari 2021 om 16:27

Jarenlange ervaring betekent niet dat je per definitie een goede leidinggevende bent

Willen groeien met een praktijk of zelfs uitbreiden tot keten kan een drijvende kracht zijn in iemands ambitie. Maar de commitment om je eigen leidinggevende capaciteit te willen ontwikkelen moet dan minstens net zo groot zijn als die drijvende kracht om richting die ambitie te groeien.

Een praktijk leiden is een long term commitment met veel verantwoordelijkheden die je wel echt moet aangaan met zichzelf.

De droom van expansie staat on hold als de dagelijkse praktijkvoering teveel aandacht vraagt of omdat je team niet klaar is om mee te groeien

Het vraagt voor een praktijkleider momenten van zelfreflectie en durven vernieuwen van management methodieken. Een continue verbeter proces waarin ik vaak zie dat menig praktijkleiders stil komt te staan.

De ambitie najagen komt onbedoeld 'on hold' omdat de dagelijkse praktijkvoering teveel aandacht eist of het team nog niet klaar is om mee te groeien; te verbeteren en de praktijk mee op orde te krijgen. Tijd gaat voorbij en de droom wordt steeds lastiger om om te zetten in een plan

Een team dat graag voor je werkt, zin heeft om samen de volgende stap te zetten en een goede band met patiënten heeft is goud waard. Maar zo'n team wordt alleen met een bevleugeld praktijkleider geboren

In de gezondheidszorg is executive coaching heel normaal. Afdelingsmanagers en clustermangers hebben een budget voor coaching die ze jaarlijks inzetten. In de tandheelkundige zorg moet dit nog meer verankeren.

De overheid ziet ook dat waar gecoacht wordt op effectief leiderschap; beter leiding wordt gegeven, minder ziekmeldingen zijn en minder kosten worden gemaakt. Daarom vergoed de Belastingdienst ook bijna altijd coaching.

Tandheelkundige praktijkeigenaren moeten echt een drempel over voordat ze de stap wel zetten om gecoacht te worden. Het gevoel dat het een zwaktebod is, overheerst nogal eens.

Als de hindernis genomen is en ze tegen het team zeggen mij als praktijkcoach te hebben dan wordt dit altijd enorm positief ontvangen wordt. En ook het team juist meer respect krijgt voor de eigenaar die niet alleen inzet van hen vraagt maar ook van zichzelf.

Ambities om Mondzorg eindelijk als onderdeel van gezondheidszorg te benaderen betekent wel dat het leiden van een praktijk ook verdieping behoeft

Het vraagt moed en vastberadenheid om als leidinggevende een mondzorg  team modern te willen aansturen. Moed omdat zonder zelfreflectie geen groei mogelijk is en vastberadenheid om de missie voor ogen te houden.

Een ambitie zonder plan is niets meer dan een droom

Regelmatig wordt iemand praktijkmanager omdat "ze wat anders willen" of omdat ze met kop en schouders boven de rest van de praktijk uitsteken, of heel nu eenmaal goed dingen op kunnen pakken. Maar om een tandheelkundig team te kunnen  richting de missie van de eigenaar is wel andere koek dan zaken oppakken. Dat vergt visie, management vaardigheden en know-how van management systemen.

Ook eigenaren die zelf de praktijk managen ervaren dat tussen een ambitie om de praktijk op een bepaalde manier te leiden en het daadwerkelijk te leiden een discrepantie zit. In de coaching onderzoeken we niet alleen welke vorm van leidinggeven het beste bij jou past, ook krijg je handige management instrumenten aangereikt die je verstevigen in het leidinggeven.

Als je geen verbetercyclus toepast op je eigen processen, kun je ook geen progressie richting je missie verwachten

Er is toewijding nodig en bewustzijn om de ambities om te zetten in een persoonlijk leiderschaps groeiplan. Tijdens de coaching reflecteer en leer je, tussen de sessies door krijg je de tijd te oefenen en de groei ij te zetten. In mijn coachingpraktijk is rendement gegarandeerd.

Omdat iedereen groeit richting zijn eigen coachdoel en soms zelfs de doelen bereikt die aan het begin van de coaching heel ver weg leek. Zodat we nieuwe doelen stellen. Hoe snel je groeit ligt bij de coachee, natuurlijk helpen de opdrachten die oefenruimte geven mee. Kies je ervoor om "de waan van de dag" je af te laten leiden van je eigen proces? Of kies je ervoor om nu echt je dromen om te gaan zetten in doelen.

Je praktijkaansturing lean te krijgen en je team écht te motiveren optimaal samen te werken. Die keuze ligt bij jou. Het aanreiken van instrumenten en krachtige management modellen bij mij. Samen zorgen we voor jou.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.