Home » Zondagavond Blogs » Type 1 zet een emmer neer type 2 repareert het dak. Welk type ben jij?

Type 1 zet een emmer neer type 2 repareert het dak. Welk type ben jij?

Gepubliceerd op 25 januari 2021 om 12:31

Vaak komen praktijkeigenaren bij me als het water aan de lippen staat, Friso belt me terug "juist nu wil ik graag de flow goed houden"

Ik heb het nu al 5 keer meegemaakt dat een praktijkeigenaar me belde terwijl de emmer achter hem al overliep. Natuurlijk spring ik dan in de startblokken en starten we zo snel mogelijk de sessies op, maken we een plan en komt er al gauw weer rust op de praktijk. Vanuit daar kunnen we dan herbouwen, dat kan zijn in bijvoorbeeld de teamsamenwerking of door bijv weer protocollair werken op de kaart te zetten. 

In ieder geval belde Friso me van de week. Hij had destijds de teamversterker én een half jaar traject executive coaching afgenomen bij me. Uit de teamversterker kwam naar voren dat de eigenlijk de praktijkvoering niet door hem werd bepaald maar door een aantal assistentes die dat ad hoc dagelijks via de app deden. Natuurlijk vanuit betrokkenheid en goed bedoeld. Maar niet wat je moet willen als eigenaar.

Medewerkers vinden het heel fijn als er een praktijkcoach is. Ze voelen dat de eigenaar ook 'hart voor de zaak' heeft en voelen zich meer serieus genomen blijkt uit onderzoek.

Communicatie binnen je praktijk kun je stroomlijnen en beter uitzetten. Jij bent de eigenaar van de praktijk dus laat ook jouw visie horen op de werkvloer. Door vooral te vertellen hoe je het wél wilt. Dat is Friso gelukt. Hij voelt zich weer aan t roer staan, wordt niet continu gestoord in zijn behandeling omdat zijn team zelfstandiger kan werken, en hij zegt dat hij een positieve flow voelt komen.

Toch mist hij de coaching sessies, we spreken af dat we nu maandelijks online elkaar gaan spreken en dat ik eens per kwartaal naar de praktijk kom. Om de punten op de i te zetten. Ik heb er heel veel zin in weer samen te werken met Friso en vind het ook knap van hem dat hij in staat is door middel van reflectie te groeien.

Je kunt een emmer neerzetten als het dak lekt en hopen dat het niet gaat regenen of je pakt aan en repareert het dak. Eigenaren die KDMS inschakelen zijn t 2de type mensen

Friso weet hoe het is als je te laat aan de bel trekt. Want zo kwam hij bij me: hij reed echt na een dag behandelen naar huis en dacht dan:"Ik verkoop gewoon de boel en ga zzp werken." Verschrikkelijk zonde! Gelukkig kwam hij net op tijd bij mij. Hij zegt:"Ruth, ik mis toch de momenten nog dat we samen de periode evalueren. Jij kunt zo snel de vinger op de zere plek leggen en oplossingen aanbieden. Ik wil graag daar gebruik van blijven maken zodat nooit meer wordr zoals het was." Ik vond dat zo leuk om te horen. 

Van al mijn opdrachten heb ik dus nu een score van 100 procent van verlenging van samenwerking. "Dus ik maak wel echt een verschil". Besefte ik ineens. Want ik ken wel andere coaches hoor die van alles beloven maar dan halverwege het traject afhaken. Óf dat de praktijkeigenaar tussentijds afhaakt.

Ik ben er super trots op dat ik eigenaren met mijn kennis en ervaring van teamcohesie, kwaliteitshandboek opstellen en ruime ervaring wel kan waarmaken wat ik beloof!  Want dat verdienen ze ook. De mondzorg praktijken moeten echt een omslag maken in aansturen tbv kwaliteitsverhoging van behandelen van patiënten. 

Friso zegt:"Ruth praktijkeigenaar zijn is echt veel ingewikkelder dan ik dacht!" Toch zijn er simpele oplossingen om grip te krijgen, progressie en stabiliteit te waarborgen. Ik geef je die oplossingen.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.