Home » Zondagavond Blogs » Wil je als (paro)preventie zzp-er worden? Daar ik kort over zijn. Dat kan niet.

Wil je als (paro)preventie zzp-er worden? Daar ik kort over zijn. Dat kan niet.

Gepubliceerd op 10 januari 2021 om 22:01

ZZp-er worden als (p)pa: zelf je uren bepalen, omzet percentage en op meerdere praktijken werken lijkt super. Maar het mag niet

Vorige week belde Kiki me op. Ze is paro- preventie assistente en is toe aan de volgende stap: zelfstandige worden. Ze volgde me al een tijd en wilde graag in het eerste jaar als zelfstandige gebruik maken van de

praktijkversterker en mij als coach hebben.

Kiki had zich al ingeschreven bij de KvK. Wat me gelijk deed vragen: "Zeg Kiki, kun je als ppa wel als zelfstandige werken, de tandarts is toch eindverantwoordelijke van de behandeling?" Kiki vond mijn vraag best vreemd merkte ik en zei: "Ja hoor, geen probleem, mijn juf van de ppa opleiding heeft het zelf uitgelegd dat dit heel lucratief kan zijn." Ik luister naar haar en hoor vastberadenheid en enthousiasme. Dat doet me twijfelen, maar ze overtuigt me niet.

 

Een vreselijk verhaal van Evelien, een connectie van me, borrelt naar boven, maar net niet genoeg om het als voorbeeld te noemen. "Wat was er ookal weer mee?" Ik parkeer het intake proces en zeg eerst een en ander te willen verifiëren voordat ik een traject met haar opstart.

"Ik ben blij dat je dit onder de aandacht brengt. Ik wens geen een andere praktijk eigenaar toe wat ik heb meegemaakt!" Zegt Evelien

Ik app Evelien tussen de middag en we maken een bel afspraak voor die avond. Evelien heeft een eigen praktijk en ooit heeft de belastingdienst een fikse claim  bij de Praktijk neergelegd omdat ze een freelance preventie assistente in dienst had genomen. Maar hoe zat het ookal weer? Evelien legt uit.

Ze had destijds een freelance overeenkomst met een preventie assistente. Die werkte 2 dagen op de praktijk gedurende zwangerschapsverlof van haar vaste preventie assistente. Evelien was er dolblij mee. De afspraken liepen door en de patiënten konden blijven rekenen op continuïteit van mondzorg.

De Belastingdienst is hierin resoluut: Er is sprake van gezagsverhouding dus is er sprake van een arbeidsrelatie. PUNT

Maar De Belastingdienst maakte al gauw een einde aan die blijdschap. Loonbelasting en werkgevers premies mochten met terugwerkende kracht worden afgetikt. En ik kan je zeggen, dat was niet niks. 

 

Eveliene zucht:"Ruth, ik ben zo blij als als je dit ook onder de aandacht gaat brengen! Dit wens je geen praktijk eigenaar toe."

Maar hoe zit het nou dan? Waarom mag een assistente niet als zelfstandige werken?

Dat antwoord is 'Nee'. Wel mag  je gedetacheerd worden. Lees hier waarom niet:

Een tandartsassistente heeft geen zelfstandige bevoegdheid en valt daarom altijd onder verantwoordelijkheid van de tandarts of eindbehandelaar.

Er is dus áltijd sprake van een gezagsverhouding. Ookal heeft de freelancer de vervolgcursus tot preventie óf paro-preventie gevolgd, doet het niets af aan de verhouding tot verantwoordelijheden in de patiëntenzorg. 

Weet je wie de rekening als zzp-Kiki een calamiteit veroorzaakt?

De tandarts!

Wat ik zelf ook een enorme show-stopper vindt is dat Kiki zich niet kan verzekeren voor beroeps aansprakelijkheid. Maar wie is dan aansprakelijk als Kiki wel een calamiteit veroorzaakt? De tandarts. Die mag de rekening betalen. Ze valt immers onder zijn/haar verantwoordeijkheid.

Evelien en ik praten nog verder. Ik vind het jammer dat ambitieuze vrouwen in de mondzorg verkeerd worden voorgelicht. Annelies kent toevallig de betreffende juf en zegt haar erover te gaan bellen. "Dat is mooi, dan bel ik de KvK." 

 

Annelies koppelt terug dat de juf zegt dit nooit gezegd te hebben. Maar eigenlijk gaat t niet om wie wat gezegd heeft.

 

Er ligt een enorme kans als opleidingsinstituut om ppa leerlingen extra goed voor te lichten op wet- en regelgevingen.

 

Mijn telefoontje naar de KvK kan ik kort over zijn. Dat had ik mezelf beter kunnen besparen. 

Ook Kiki en ik hebben weer contact. Ze heeft ondertussen ook niet stilgezeten en heeft nogmaals zelf ook weer de KvK om advies gevraagd (nier de belastingdienst zoals ik adviseerde). De KvK heeft haar uitgelegd dat ze wel als ppa zzp-er aan de slag kan indien ze als waarnemer gaat werken.

 

"Waarnemer?" Kiki klinkt opgewekt; "Dus dan werk ik niet op een en dezelfde plek bij 1 tandarts voor een langere tijd. Dan valt het niet onder verkapte loondienst. Probleem opgelost."

Meerdere opdrachtgevers zou genoeg zijn als Kiki als bijvoorbeeld praktijkmanager freelance zou werken. Maar niet als tandartsassistente. Je werkt nog steeds in verlengde arm constructie en in dienst van de tandarts.

Als mondzorg medewerker heb je altijd een morele plicht naar de eigenaar toe, zzp-er of niet en natuurlijk ook naar de patiënt. De lijnen moeten helder zijn

Ik weet niet wat Kiki doet met mijn advies. Zelf vind ik dat we allemaal een morele plicht hebben naar elkaar toe om ook voor elkaar te zorgen. Dus dat je niet de praktijk problemen wilt gaan brengen. Dat kan toch nooit de bedoeling zijn. Je snapt vast dat ik de opdracht heb afgeslagen.

 

Ik kan alleen míjn handtekening zetten onder trajecten waar ik in geloof en volledig achter sta.

Nb. De namen uit deze blog zijn geanonimiseerd.  [copyrights 20202021]

hierbij de links;

Rating: 3.25 sterren
12 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.