Home » Zondagavond Blogs » Hoe aantrekkelijk voor goede assistentes is jouw onboarding programma op de praktijk?

Hoe aantrekkelijk voor goede assistentes is jouw onboarding programma op de praktijk?

Gepubliceerd op 11 oktober 2020 om 00:27

Met het KDMS Onboarding Programma zorg je dat de kwaliteit binnen de praktijk blijft en trek je automatisch collega's aan die ook voor kwaliteit gaan

Er is niet alleen een tekort aan tandartsen maar ook aan tandartsassistentes en dat laatste creëert wel eens dat de tandarts minder kwaliteit in huis haalt dan hij wilde. En de praktijkeigenaar dus onbewust een onderbod heeft gedaan voor zijn praktijk. 

Daarom heeft KDMS een goed onboarding programma voor elke praktijk. Met focus op  kwaliteitsverhoging, verbinding en eenheid van behandelen.

Vandaag in mijn blog een onderdeel hiervan; het kdms buddysysteem.

Op het moment dat een nieuwe assistente zich aanbiedt is een praktijkeigenaar natuurlijk hartstikke blij. Zo vraagt mijn cliënt Marc, Marieke op kennismaking gesprek te komen en biedt haar een goed salaris en na een proeftijd van slechts 1 maand, krijgt ze direct een vast contract.

Na een paar weken merkt Marc dat Marieke goed in het team ligt maar wel langzaam is aan de stoel. Hij moet nog vaak aangeven wat hij nodig heeft ("mag ik bonding") en mist cooperatief handelen van haar. Hij wil een assistente die 2 stappen vooruit denkt en anticiperend werkt.

Na de proefweken hebben Marieke en Marc een korte evaluatie. Mark begint;"Ik zie dat je jouw weg begint te vinden op de praktijk. Hoe vind jij het gaan Marieke?" Marieke antwoordt dat dat ze het heel leuk vindt op de praktijk én ze het goed vindt gaan.

Ze vindt team ook leuk. En makkelijk dat ze zo dicht bij huis werkt nu haar kinderen nog klein zijn. Marc geeft aan dat hij graag haar soms een tandje erbij ziet doen, maar Marieke snapt dat niet echt, ze werkt hard en in de vorige praktijk had ze nooit klachten gehad.

Marc vertelt in ons coaching gesprek dat hij ziet dat ze goed in de praktijk past maar dat hij toch niet helemaal tevreden is maar vastloopt als ze zoiets terug antwoord en voorbij gaat aan zijn feed back.

Hij geeft aan dat hij het fijn vinden als Marieke in de komende periode zichzelf in de protocollen omtrent de behandelingen meer eigen maakt.

Ik vertel hem over het onboarding buddysysteem van KDMS. Een buddy is een ervaren, goede, werknemer die kwaliteit van mondzorg bieden serieus neemt en dit goed kan overdragen. Maar het ook leuk vindt om vragen te beantwoorden en te coachen. (T zal je niet verbazen dat ik erg in Coachend leiderschap geloof)

De junior assistente/preventie assistente koppel je aan haar. De buddy staat 1 u per week samen met de junior aan de stoel. En eens per maand evalueren ze samen.

De buddy kan aanwijzingen geven of zelfs hele behandelingen voordoen in het uur samen aan de stoel. Een buddy project is win/win. Vaak vind de senior het heel leuk om de junior wat te leren en je werkt samen aan kwaliteitsverhoging.

Zes weken later kom ik op de praktijk én zie Marieke. Ze begroet me hartelijk en ik zie dat ze haar draai aan het vinden is op de praktijk. Ik spreek haar even apart. Opvallend is dat wat haar vooral trok aan deze praktijk; lekker dichtbij huis en makkelijk te combineren met de kinderen, is verschoven naar een soort trots dat ze hier werkt.

En dat spreekt ze uit:"Ruth wist je al dat ik een buddy heb? Dat is Astrid." Ik vraag haar wat ze ervan vindt:"Eerst schrok ik even, ik dacht: hoezo heb ik nou een buddy nodig. Maar Marc zei me dat het bij het onboarding hoort." Ik knik. Dat klopt. " En ik vind het super. Ik leer veel maar vooral voel ik me veel zelfverzekerder." 

Vertel in de vacature over je onboarding programma. Zo weet je waar ze steun kan verwachten en hoe haar inwerkperiode eruit komt te zien. Daarbij trek je sollicitanten aan die graag dagelijks verbeteren.

"Ik hoop later ook iemands buddy te mogen zijn als er dan een nieuwe komt." Vrolijk draait ze zich om en zegt tegen een patiënt aan de balie:"ik kom zo bij u!" Ik knik, "ga maar gauw, ik ben blij voor je."

Ik zie Marc, hij doet zijn jas al aan want we gaan altijd tijdens coaching eerst wandelen door de buurt. "Hoe gaat het Marc, vertel." "Ruth om te beginnen wat werkt zo'n, onboarding buddy project. Eerlijk gezegd had ik er een hard hoofd in. Je moet t toch maar allemaal inplannen.

En bovendien vond ik t ergerlijk dat Marieke niet zo goed was als leek tijdens sollicitatie. Toch ben ik blij dat ik dat los heb gelaten en je advies heb opgevolgd. Het hele team vind het leuk. Sterker nog onderling wordt veel meer over behandelingen gepraat. ' Hoe doe jij eigenlijk..?' Hoor ik nu. En dát mistte ik op onze praktijk."

Wil jij meer weten over het gehele KDMS onboarding programma en wat dit voor jouw praktijk kan betekenen? Ga een executive coaching traject /of advies gesprek aan. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.