Home » Zondagavond Blogs » Je begeeft je in een mijnenveld als je als praktijk eigenaar klagers de processen laat bepalen ipv je praktijkmanager

Je begeeft je in een mijnenveld als je als praktijk eigenaar klagers de processen laat bepalen ipv je praktijkmanager

Gepubliceerd op 26 september 2020 om 15:28

Een praktijkeigenaar neemt een praktijkmanager aan om de dagelijkse praktijkvoering te verbeteren en zelf meer focus te hebben over overkoepeld leidinggeven en behandelen. Na missie en visie gesprekken zetten ze samen een lijn uit waarop de praktijkmanager een plan van aanpak maakt.

Hierin worden de assistenten overleggen, functionerings- en beoordelingsgesprekken maar ook leveranciersgesprekken in meegenomen. Updaten van RI&E, analyse groep samenstellen etc.

Niet alleen leidt ze de gesprekken en voert ze deze (al dan niet samen met eigenaar), ook maakt ze hier verslagen van voor in de personeelsdossiers, stuurt ze notulen rond en maakt ze de maandelijkse nieuwsbrief. Tussendoor stuurt ze de balie aan, behandelt ze klachten en is ze er gewoon. Een praktijkmanager regelt zoveel achter de schermen dat de agenda's en alles net lekkerder loopt als zij er is.

In het begin zijn de praktijkeigenaren zo blij, ze kunnen weer focussen op intervisie gesprekken met andere hoofdbehandelaren en hun eigen behandelingen van hun patiënten.

                                    

Ze weten dat de praktijkmanager er is en hun praktijk aanstuurt. Eens per week tunen ze even fine maar verder is er enorm veel beweegruimte ontstaan voor de eigenaar. En de kwaliteit gaat omhoog in de praktijk. 

Een praktijkmanager moet impopulaire beslissingen durven nemen, daarin is steun van een eigenaar noodzakelijk

 Een praktijkmanager heeft een management positie, waarin soms impopulaire beslissingen genomen moeten worden. Dat geeft niet, dat is inherent aan de functie en daartoe is ze uitgerust. Maar daarom is het extra belangrijk dat de eigenaar haar ruggesteun geeft en credits.     

"Een praktijkmanager is zo goed als de praktijkeigenaar haar vertrouwen geeft", is een bekend gezegde. 

De medewerkers die zichzelf graag uitdagen en teamspirit hebben, gaan juist met meer plezier naar het werk. Zij leren en verbeteren.

Zij vinden het een enorme uitdaging om op een hoger niveau als praktijk te werken en zijn trots daar onderdeel van te zijn. 

Daar had de eigenaar ook op gehoopt toen hij de praktijkmanager aanstelde. Maar wat een eigenaar vaak niet ingecalculeerd heeft, is dat er altijd teamleden zijn die niet blij zijn met een praktijkmanager.

Ze voelen dat hun eigen werkwijze moet worden bijgesteld en zien daar geen noodzaak toe en voelen zich persoonlijk aangevallen als ze kritiek krijgen.

Het zijn altijd de medewerkers die niet zelf de lat hoog leggen die beginnen met klagen over de praktijkmanager

En dan gaat het mis. De klagers omzeilen de praktijkmanager en gaan direct naar de eigenaar. Deze luistert naar 'het probleem' en verandert zorgvuldig opgestelde werkafspraken buiten de praktijkmanager om met de medewerker.  

De eigenaar steunt hierbij niet zijn eigen management systeem en ondermijnt nu naast zijn praktijkmanager ook zijn eigen praktijkvoering processen.

Het is daarom essentieel dat een praktijk eigenaar altijd de praktijkmanager steunt en speelruimte geeft. En klagers altijd terug verwijst naar de praktijkmanager.

Hij moet zichzelf op een hoger niveau zetten, op overkoepelend niveau. En veel praktijkeigenaren hebben daar toch moeite mee. Dit komt vaak terug in de executive coaching.

Goed samenwerken en prettig samenwerken tussen eigenaar en pm begint met duidelijk uitspreken wat je van elkaar kan verwachten en wanneer. En ook hoe je samen omgaat met hick ups. 

 Als het team gaat klagen weet je dat de praktijkmanager hard werkt voor jou. Bedenk dat jij haar aanstuurt en zij de praktijk. Hou die lijnen duidelijk en natuurlijk is een klaagsfeer akelig maar wel tijdelijk, het is een symptoom dat er wat verandert op de praktijk. En als de veranderingen normaal zijn geworden wordt het geklaag vanzelf minder. Zolang jij als eigenaar het vertrouwen uit blijft stralen naar je team.

Dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan weet ik natuurlijk. Daarom ben ik er om je in dit kwaliteitsverhogende proces te ondersteunen.

Zowel voor de praktijkmanager als voor de praktijk eigenaar heb ik speciaal opgebouwde executive coaching trajecten. Klik hier Voor praktijk managersinformatie, en hier Voor praktijk eigenaren


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.