Home » Zondagavond Blogs » Als je als praktijkmanager op zondagnacht onzeker ligt te woelen, ben je toe aan KDMS coaching

Als je als praktijkmanager op zondagnacht onzeker ligt te woelen, ben je toe aan KDMS coaching

Gepubliceerd op 14 september 2020 om 00:49

Durven zeggen dat je iets niet weet doet maar het team vertrouwd een oplossing te bedenken doet niks af aan  je management-skills, dat is juist managen

Vaak zie je dat juist beginnende praktijkmanagers soms een soort rol spelen, dat ze nog niet hun leiderschapsvorm hebben gevonden is natuurlijk logisch. Toch vinden ze dat ze dat wel moeten uitstralen. En 'spelen een beetje manager'. Ineens gaan ze colbertjes dragen en overdag lijken ze de zelfverzekerde praktijkmanager maar op maandag ochtend hebben ze grote wallen van het woelen zondagsnachts. Dat komt omdat ze nog niet als een manager denken.

-○

Het is natuurlijk de kunst om te kijken waar ruimte voor verbetering is en de behoefte ligt bij de praktijkmanager. Dus waar de rek zit en waar niet.

-○

Vaak vinden mensen nu eenmaal dingen die ze niet zo goed kunnen niet zo leuk en de kans op alles op de lange baan schuiven vergroot dan. Wat je dan doet is dat je ' niet in control' komt en je onzekerheid daarmee aanwakkert.

De angst dat de praktijkeigenaar vast "denkt zich vergist te hebben met hun op contract te nemen", begint zo reëel te worden voor ze, dat ze aan 'self forfilling protherty' doen.

-○

Soms zie ik praktijkmanagers die echt op papier alles in zich hebben een topper te worden, struikelen en een verschrikkelijke manager  worden.

-○

Vreselijke managers die een toxische omgeving creëren bestaam echt, ze ontstaan mede door te weinig feed back en coaching 

Onbewust wordt hun drijfveer niet 'groeien en ontwikkelen met vallen en opstaan' maar 'onzekerheid verbloemen'. Zo verschuilen ze zich vaak achter onproportioneel bazig gedrag. De lat voor zichzelf wordt te hoog gelegd en voor je het weet is het "weer zo'n praktijkmanager die alleen maar aan het managen is, maar niks doet.'

-○

In plaats van de authentieke leider te zijn met een visie die de praktijk nodig heeft en de eigenaar in hun zag toen ze samen het contract tekenden. En worden ze de manager die ze zelfs ooit zo verafschuwden.

-○

Luisteren ze niet meer naar suggesties, lopen ze alleen maar te micromanagen en zijn ze kort af en autoritair. Én stellen ze geen vragen meer. En waar geen vragen gesteld worden, wordt niet ontwikkeld. 

Naast dat ze know how ontwikkelen door de training te krijgen via de online KDMS Academy en tijdens coaching, krijgen ze ook stabiliteit doordat we met behulp van het "KDMS authenticiteitsmodel voor leiderschap", op zoek gaan naar de ik-kracht als praktijkmanager. Die is uniek en nodig voor de praktijk. En voor hunzelf!

 

-○

Het model geeft inzicht en samen leggen we de lagen af van uiterlijk vertoon en ongezonde omgangspatronen. Een prachtige praktijkmanager zit onder die lagen. De praktijkeigenaar ziet weer terug waarom hij degene destijds het contract aanbood en het team begint weer te vertrouwen.  Ook dat doet executive coaching met iemand.

Het is prachtig om te zien hoe door training en coaching praktijkmanagers echt ontwaren uit de valstrik die ze onbewust voor zichzelf hebben gezet. En helemaal openbloeien

Langzaam aan zie ik ze het jasje van "zo hoort een praktijkmanager te zijn" uitdoen. En de rol van authentiek praktijkexecutive aanmeten. 

Langzaam maar zeker komt er een ontspannen sfeer van aansturen en duidelijke kaders worden geaccepteerd en als prettig ervaren door het team. Het is een cadeau om mensen zo te mogen helpen en hun passie voor het vak te zien ontstaan.

-○

Langzaamaan mag de onzekerheid er zijn en maakt die daardoor plaats voor krachtig en authentiek leiderschap. Zoveel praktijkmanagers liggen op zondagavond wakker in bed, al todo lijstjes af te werken in hun hoofd.

-○

Ik gun ze een uitgeruste start op maandagochtend! En nodig ze uit voor de coaching en training on the job van KDMS Kruijshoop Dental Management Solutions 

Vandaag kreeg ik een appje van mijn coachee Loraine die trouwens geen vreselijke manager is geworden omdat ze net op tijd aan de bel trok:

"Ruth even een appje, ik sprak net een vriendin en ze zei dat ze me weer met zo leuk vond worden als toen ik nog geen pm was. Dat ze bang was geweest dat ik teveel werkte en overspannen zou worden omdat ik alleen nog maar over de praktijk praatte! (Had ik helemaal niet door!) En weet je dat ik sinds de coaching niet meer op zondagavond gespannen wakker in bed lig? Heel erg bedankt,ook voor al je steun en je praktische hulp en je bruisende energie! 🤗Schrijf daar maar eens een blog over!(over wakkerliggende praktijkmanagers)😁😘 Tot dinsdag! Liefs Loraine." * Bij dezen Loraine!

*Loraine heeft toestemming gegeven deze app in mijn blog op te nemen


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.