Home » Zondagavond Blogs » Appgroepen beginnen hun doel te verliezen, het is gewoon teveel, te vaak en te laat op de avond komen nog apps binnen

Appgroepen beginnen hun doel te verliezen, het is gewoon teveel, te vaak en te laat op de avond komen nog apps binnen

Gepubliceerd op 6 september 2020 om 21:18

Jordan en ik hebben een afspraak in het coachhuis, we zitten in mijn lievelingskamer. Met hoog gewelfd plafond, visgraat parketvloer, een grote tafel en een heerlijke bank met luie stoelen erbij. Beneden bij de receptie staat; 'KDMS Jordan en Ruth.'

-○

Boven in mijn kamer beweegt het papier van de flipover zachtjes op de wind die door de grote terrasdeuren geluiden van het Vondelpark als achtergrondmuziek met zich meeneemt. De bloemen staan op tafel, een kan water met glazen ernaast. Op de flip heb ik met grote zwarte stift geschreven: 'Communicatie binnen de praktijk.' Want daar gaan we vandaag het over hebben.

 

Jordan komt binnen, ik zie hem vanaf het balkonnetje en zeg:"Hi Jordan!" Hij zet zijn fiets met een zware ketting aan het oude parkhek vast, kijkt even op z'n gsm en zwaait ondertussen naar boven. Hij typed en kijkt daarna omhoog.

-○

'Zijn gezicht is blij maar hij lijkt ook moe' denk ik even. 'hi Ruth!" 'Loop maar door, we zitten boven." Ik druk op de knop die de deur opent beneden en hoor hem twee treden overslaan op de trap. In no time staat de ervaren en leuke praktijkmanager voor me. "Hi." Zegt hij nogmaals.

 

-○

 

"Hi Jordan wat fijn dat je er bent, neem plaats waar je wilt, wil je koffie?" Dat wil hij wel. Een dubbele espresso haal ik boven in t keukentje van het oude statige pand. Een hele circustour om op hoge hakken van die griezelige hoge trap terug te gaan met een koffie in de handen, maar het lukt zonder uitglijder. 

 

Terug in de kamer staat Jordan bij de flip over. Een rode stift knarst over het papier en ik zie dat hij schrijft; 'Groepsapp'. En hij omcirkelt deze. 'Ja sorry Ruth maar deze wil ik ook echt even met je bespreken vandaag.' Ik knik, 'Zullen we daar dan maar gelijk mee beginnen? Wat wil je erover kwijt?" 

 

-○

 

Jordan vertelt dat sinds hij bij deze tandartspraktijk werkt er steeds meer Groepsapps worden aangemaakt en hij er knettergek van wordt. T appen gaat door van vroeg tot s avonds na middernacht en hij merkt dat het hem niets brengt maar juist onrust geeft. 

Een klacht die ik bij heel veel praktijkmanagers hoor. Want te vaak brengt het ook niets anders dan ergenis en komt er juist vaker ruis ín de communicatie. Er is zelfs een klein relletje geweest tussen Jordan assistentes, vertelt hij, omdat de een de ander te dominant vond ik de appgroep en het leek alsof ze een wit voetje bij Jordan wilde halen. Het laatste waar Jordan zich druk over wil maken is dit soort toestanden.  

Jordan zit in een groep waar de zzp-ers inzitten, een app waar alle assistenten inzitten, een app groep met zijn bazin en de officemanager, een appgroep met het hele team én dan hebben we het niet over alle privé apps die continue rinkelen.

-○

"Het is gewoon niet leuk meer." Ik vraag hem waarom hij er niet voor kiest NIET te participeren in de Groepsapps (veel apps heeft hij nota bene zelf opgericht) en terug te gaan naar gestructureerd communicatie.

Communiceren kost altijd tijd en energie maar als je het gestructureerd inplant is de kans op steeds ad hoc moeten reageren verkleind en komt iedereen meer toe aan doelmatig werken. "Ja maar het is ook wel nuttig hoor wat er geappt wordt.' Logisch, maar ook overbelastend. 

Jordan heeft alleen op de praktijk al 5 appgroepen."En dan heb ik het nog niet eens over de familie app, de schoolapps van beide kinderen, de hockey- en zwemlesapp, oh hou op schei uit, vreselijk de hele dag al die apps!" 

Ik denk aan het hoofdstuk dat ik in de KDMS Academy aan stroomlijnen van communicatie momenten heb geschreven. Ik pak de groene stift en teken het KDMS communicatie model. Want terugkerende communicatie is veel krachtiger en doeltreffender dan steeds te appen.

 

Jordan maakt een foto van 'mijn pijl' en vraagt of ik het model ook naar hem wil mailen. Dan beslist hij resoluut:'Ruth, ik stop met (bijna) alle appgroepen en ga het communicatie model toepassen. Én na 21.00u app ik niet meer terug tenzij bij calamiteiten." Een prachtige afspraak met hemzelf, als je het mij vraagt.

-○

Over 1.5 week zien we elkaar weer in een online sessie, ik ben reuze benieuwd hoe hij het dan heeft ervaren en of het hem lukt dagelijks en wekelijks gestructureerd te gaan communiceren met zijn team.

Maar ook ben ik benieuwd hoe het team (dat vaak klaagt over hoeveelheid apps) het verschil zal ervaren. ik verwacht dat iedereen het prettiger vindt zonder groepsapps. Natuurlijk mag Jordan mij tussen de coaching sessies altijd even appen, of nee, even bellen in dit geval...

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Laura
8 maanden geleden

Geweldig Ruth,
En weer geschreven alsof ik in een hoekje van van de prachtige kamer zat en erbij was!
En zo herkenbaar goed je grenzen aangeven .
Niet wijsen maar zelf iets veranderen;-)soms een kleine wijziging met een groot resultaat!
Wat zullen ze blij met jou zijn.
Kijk uit naar je volgende BLOG!