Home » Zondagavond Blogs » Als manager van een praktijk kun je onderlinge concurrentie ombuigen in collegialiteit

Als manager van een praktijk kun je onderlinge concurrentie ombuigen in collegialiteit

Gepubliceerd op 30 augustus 2020 om 19:07

Sandra werkt drie dagen op de praktijk als mondhygiëniste, ze voelt zich prettig op de praktijk en zet lekker om maar dan hoort ze dat de net afgestudeerde mondhygiëniste, Anouk, ook is aangenomen voor de maandag en de vrijdag, op de dagen dat Sandra niet werkt.

Anouk gaat net als Sandra op commissie basis werken en Sandra heeft de praktijkmanager Ellis gezegd bang te zijn dat Anouk 'haar werk" afsnoept.

Sandra ziet Anouk hier duidelijk als concurrent, dit zal niet bevorderlijk zijn voor de samenwerking en de sfeer op de praktijk.

De praktijkmanager Ellis stuurt dagelijks alle behandelaren hun eigen overzichten van omzet, de focus is duidelijk op financiële groei. De druk is er. Altijd. Maar hoe zorgt Ellis ervoor dat Sandra zich niet in het nauw voelt omdat er een collega bij is?

Er zijn heel veel spanningen op de praktijk én er is al een ziekmelding en Ellis wil meer voorkomen. Daarom is ze ook de executive coaching 10 weken geleden begonnen. Om beter te managen, meer grip op de sfeer te krijgen en toch ook protocollaire en omzetverhogend werken te stimuleren. Want, hoewel velen dat denken. Dat bijt elkaar geenszins.

Door de coaching is Ellis haar focus aan het verleggen als manager. Want dat is waar coaching voor is, omdat Ellis haar focust verlegt naar collegialiteit, begint de concurrentie onderling te verdwijnen.

Ze managed veel meer op gedrag en protocollair samenwerken. Op de productiviteit en omzet houdt ze een schuin oog. En geeft ze tips als ze merkt dat daar verbeter mogelijkheid in zit. 

Er zijn echt al minder onderlinge spanningen en de complimenten van Ellis gaan niet meer over de dagomzet of over hoeveel vervolgafspraken uit de mh zijn gekomen.

Haar complimenten gaan over de behandelingen. Of patiënten tevreden uit de behandeling komen, of dat tandarts Peter heeft gezegd heel graag met Sandra samen te werken. Dáár gaat het om.

Ik vraag Sandra of ze me een voorbeeld wil geven waaruit blijkt dat de praktijkcultuur positief aan het veranderen is.

'Gisteren werkte Anouk, ze had een patiënt die heel graag bij haar wilde terug komen maar die meneer had voorkeur op woensdag ochtend behandeld te worden. Dan werkt Anouk niet.

Anouk had in een concurerende werkomgeving zeker de patiënt aangespoord toch ruimte te maken om bij haar te kunnen terug komen. Nu niet. Anouk zei; 'op woensdag werkt mijn collega Sandra, dat is ook een hele fijne mondhygiëniste, de balie assistente kan voor u bij haar een afspraak maken.'" "Dat is super, Ellis!'

'Ja! ik maakte van binnen Echt even een dansje', en ze vervolgt: 'En ik dacht: dit is het werken vanuit praktijkbelang waar Ruth het steeds over heeft.'

Dat ze een dansje wilde maken is logisch; dit is echt door haar nieuwe manier van managen gekomen. En dat is een compliment voor Ellis waard. Het team durft te vertrouwen dat 'de omzet er überhaupt komt en focust nu op samenwerken. De patiënt heeft daar direct baat bij.

 "Weet je wat me ook opvalt Ruth? Dat vroeger als een assistente klaar was met assisteren ging ze in de keuken hangen. En nu niet meer!' Ik zeg: "Vertel, wat doen ze dan als ze eerder klaar zijn?" 

"Ze gaan helpen bij omloop of balie of vragen aan mij of ik nog een klusje heb." Ellis is blij. Dat is begrijpelijk want ze zat echt met haar handen in het haar 10 weken geleden toen we begonnen. Haar team begint collegiaal te werken en de keuken is behalve met lunch; leeg. Zo hoort het ook! Ik zeg al jaren dat de keuken leeg moet zijn buiten de pauzes om. 'Ga je collega helpen als je eerder klaar bent en houd alleen gezamenlijke pauzes.'

Ellis gaat haar nieuwe manier van managen en de resultaten  delen met het team in een interne nieuwsbrief.

Die heeft ze nog nooit eerder gemaakt maar gaat ze toch doen. Want nieuwsbrieven werken verbindend en zijn ideaal communicatie middel  om updates door te geven aan het team. Maar daarover heb ik het een andere zondag over. Hoe je die inricht, wat erin moet staan etc.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.