Home » Zondagavond Blogs » I love it when a plan comes together

I love it when a plan comes together

Gepubliceerd op 30 juli 2020 om 22:31

Maar voordat een plan werkt, moet je hem wel  eerst nog maken! 

Omdat ik nu meerdere keren de vraag heb gekregen om meer van mijn eigen ervaringen te delen, doe ik dat vandaag en ik denk dat je jezelf vast wel herkent in sommige voorbeelden.

Ik begon eens te werken in een leuke maar zeer chaotische praktijk waar me al gauw opviel dat iedereen de hele dag met ad hoc zaken bezig was en daardoor geen focus op eigen functie was.

Een patiënte kwam aan de balie en zei;"De mondhygiëniste belde me, ik kon even tussendoor komen?"

De balie assistente wist van niks, maar zag wel in de agenda de afspraak ertussen gepropt.. Gevolg is dat balie assistente eigenlijk voor het blok stond en niet professioneel overkwam omdat ze haar dagprogramma niet goed leek te kennen. En onderlinge communicatie was niet goed en direct merkbaar voor de patiënt.

Zulke voorvallen zijn signalen van een ad hoc gericht werken. Ook de hoeveelheid posts its op het bureau van de balie assistente trouwens...

Teveel nieuwe managers klagen over de oude maar vergeten dat iedereen fouten maakt

Het is niet nodig op zo' n moment heel groot te maken. Gewoon even zeggen dat de mh afspraken voortaan moet laten inplannen door balie en doorrrr. Succes komt niet door lang stil te staan bij fouten maar ontstaat als er oplossings gericht gewerkt wordt. 

Aan het einde van de dag sprak ik de eigenaresse en vroeg ik od terugkerende zaken gepland waren en waar ik die planning kon vinden. Je raad het al. Die planning was er niet. 

Prima. Ik begreep gelijk waarom ik nodig was en heb me gestrot op een jaarplanning; kwaliteitsmetingen, interne audits, onderhoud van apparatuur tot en met functioneringsgesprekken en assistentenoverleg. Alles kwam samen in de planning.

Vervolgens heb ik een jaarkalender in de keuken gehangen en daarop gezet hoe laat de metingen dan gedaan moesten zijn en waar het klaar gelegd moest worden. 1 assistente eraan gekoppeld die de procedure kende en die verantwoordelijk gemaakt ervoor en haar initialen erbij gezet.

Done. Oh nee niet done.

Natuurlijk heb ik dit gecommuniceerd door het in de eerstvolgende nieuwsbrief te zetten. Want je kunt plannen wat je wilt maar als je het team er niet in betrekt, valt de planning om. 

 

Het maken van een planning, moet je inplannen. Zo simpel is dat.

Daarnaast moet je volhardend zijn en doelgericht blijven, dan krijg je het voor elkaar. 

Een planning geeft niet alleen het management overzicht  maar ook een enorme houvast  aan het team.

De twee wekelijkse roosters aanpakken werd mijn volgende plan project; en zette ik om in half jaarlijkse roosters. Met duidelijke afspraken bij uitval door ziekte of bij vakanties en een onderling invalsysteem gemaakt. Van sept/febr en maart/augustus. Voordeel is dat in maart de vakanties al duidelijk zijn er er gevroegboekt kan worden en de praktijk niet dicht hoeft.

Iedereen kan lekker werken op vaste dagen en weet wanneer de vakantie op ze wacht.

Natuurlijk moest iedereens vakantie wensen voor de kerstmaand al aangeven in augustus en voor de zomervakantie in februari. Maar het werkt. En schept helderheid. Ook voor patiënten. Tandarts Pietje werkt op elke maandag met Marietje. Etc.

Ik wist dat een dergelijke andere inroostering weerstand met zich mee zal brengen bij deze of gene.

Maar het praktijkbelang gaat bij mij voor individueel belang (Natuurlijk zijn er uitzonderingen op de regel) en ik wist dat als mijn team kon vertrouwen op mijn visie en de voordelen liet zien voor de praktijk, de weerstand zou verandering in een flow.

Om iets te veranderen moet je soms door weerstand heen. Dat kan met vertrouwen en planvaardigheid. Achter de weerstand zit de flow, daar is je doel

Op elke praktijk zijn mensen die zeggen:"Waarom moet dat nu zo? Zoals we het al jaren doen is toch prima."

Als je jaren hetzelfde doet, dan innoveer je niet, het team gaat op je vertrouwen en mee met je in de veranderingen als jij goed plant en de structuur biedt die ze bang zijn kwijt te raken.

Ik dacht altijd,; ik ben niet aangenomen om populair te zijn, maar om de praktijk te leiden. Als je impopulaire beslissingen onderbouwd durft te nemen volgt respect vanzelf 

Ok. Helder. Dus je moet gaan plannen als je de praktijk wilt leiden. Maar hoe maak je nou zo n planning? Waar begin je?

Daar zijn 2 hele handige tools voor ontwikkelt; PDCA en SMART.  In de online studie leer je heel veel hierover hoe je deze tools in kan zetten zodat je grip krijgt op je praktijk.

Natuurlijk kun je ook een KDMScoach in de arm nemen die je met het leren plannen ondersteunt, in 6 sessies kunnen we al een heel eind komen.

Klik hier als je meer wilt weten over de tarieven of all in pakket.Mix & Match Tarieven 2020

De online opleiding is op Hbo denk en werkniveau en los ook  beschikbaar per 1 september voor maar €475,-. NU TOT 20 AUGUSTUS MET VROEGBOEKKORTING VAN €50,-

Geef je nu al op klik hier en app VROEGBOEK KORTING naar

 +31611431097

en ontvang € 50,- korting op KDMS Academy!


Reactie plaatsen

Reacties

Jennifer Pinot
9 maanden geleden

Ik heb de online Praktijkmanager opleiding besteld voor mezelf! Jennifer