Home » Zondagavond Blogs » Als je aanstuurt op praktijkbelang ontstaat ruimte voor bijzondere momenten met patiënten

Als je aanstuurt op praktijkbelang ontstaat ruimte voor bijzondere momenten met patiënten

Gepubliceerd op 29 juli 2020 om 23:00

Vroeger kreeg ik vaak de vraag: " ben je Praktijkmanager? Wat doe je dan precies? Logisch dat je het team aanstuurt, de richtlijnen in de gaten houdt en de omzet. Maar misschien is het belangrijkste wel dat je er bent voor je team. En niet alleen voor je team maar ook voor de patiënten. En met er bent bedoel ik dat mensen weten dat je beschikbaar bent en klaar staat om te helpen.

Een praktijkmanager is nu eenmaal het aanspreekpunt na de balie voor patiënten bij klachten of bij intake die extra aandacht vraagt etc.

 

Het contact met de patiënten dat je opbouwt als praktijkmanager kan echt bijzonder zijn. 

Ik heb wel eens een babietje een flesje gegeven in de keuken terwijl  de moeder een spoed behandeling kreeg 

Ik hoorde van een praktijkmanager het verhaal over haar favoriete patiënt (met een verstandelijke beperking) die elke maandag altijd even dag kwam zeggen en een nieuw afsprakenkaartje wilde van de balie en dan vroeg: "Is Marieke er ook?" En wat ze ook aan het doen was, ze maakte altijd tijd vrij om even een babbeltje over het weer of haar hondje te hebben. Niet te lang, een paar minuutjes, maar precies lang genoeg dat hij zich even echt gezien voelde. Zoveel praktijkmanagers hebben zulke persoonlijke verhalen.

Natuurlijk begeleid je ook moeilijke momenten

 Ik weet nog zelf uit mijn tijd dat een patiënte die naar de Praktijk belde en me direct wilde spreken, ze klonk overstuur en de balie assistente had haar doorgezet naar mij. De patiënte stond voor het ziekenhuis en kwam net terug van haar oncoloog, ze bleek zodanig borstkanker te hebben dat ze zsm wilden starten met chemo en bestraling behandeld te worden.

Ik zie mezelf nog zo staan bellen in de voorraadkast; omdat er nergens anders een rustig plekje vrij was

 Ik was de eerste die ze sprak na het nieuws, ik heb haar zo goed en zo kwaad als het kon opgevangen en ze vroeg me of haar man gebeld kon worden of hij haar kon ophalen. Ik ben aan de lijn gebleven tot hij bij haar was.

Dat zijn geen gemakkelijke dingen. Maar wel belangrijk

Alles wat je doet als praktijkmanager is vanuit praktijkbelang en dat maakt het verschil. Hands on mentaliteit en just be there. Je hoeft niet de manager uit te hangen je bent de manager. Dus manage en ontzorg.

Lach om misverstanden, durf medewerkers te zeggen hoe je het wilt zien, maar geef ook  complimenten.  En bedank je medewerkers.

 Een praktijk manager die van de praktijk houdt en trots is op haar team geeft haar team vleugels! En patiënten ervaren een extra bindende waarde!

Gun jezelf een leuke dag en focus niet op problemen maar geef complimenten over hoe problemen worden opgelost

 

vertel eens wat is jouw verhaal?


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.