Home » Zondagavond Blogs » Ieder ziekenhuis heeft zelfs een leanmanagement groep, waarom is lean nog niet in Dental Care doorgedrongen? Hoogtijd!

Ieder ziekenhuis heeft zelfs een leanmanagement groep, waarom is lean nog niet in Dental Care doorgedrongen? Hoogtijd!

Gepubliceerd op 4 november 2020 om 00:24

'Continuous improvement is better than delayed perfection'

Het is tijd dat Leanmanagement

Een vast managementmodel wordt binnen tandartspraktijken 

leanmanagement is een zeer bekend begrip bij business mamagers wereld wijd. Tegenwoordig hebben ICT bedrijven, innovatie gerichte ondernemingen en banken zelfs eigen leanmanagers in dienst die zich alleen maar focussen op het Lean krijgen van processen binnen het bedrijf. 

Leanmanagement is ontstaan in de vorige eeuw omdat Toyota het productieproces wilde te verbeteren en versnellen. Ze wilden hun productie Lean (slank) maken. Top business filosofen werd gevraagd om nieuw management processen te bedenken.

We cannot become what we want to be by remaining what we are'  

De nieuwe manier van werken werd geïmplementeerd en de omzet steeg nog meer dan verwacht, teams werkten veel beter samen en managers raakten gefocust. Al gauw veroverde deze management filosofie de rest van de wereld. Ook van bedrijven die geen productie proces hebben maar diensten aanbieden. 

Je kent vast de pyramide van Pavlov wel. Als je de basis niet hebt kun je niet de top er niet op plaatsen, een pyramide heeft verschillende lagen en dat begint van primitieve behoeften tot luxe.

Leanmanagement heeft hiermee als raakvlak dat als je een organisatie of praktijk als lean house wilt bouwen; je begint bij de fundering te verstevigen. Dan bouw je de zuilen waar het dak op kan rusten en waar je doelen in verwerkt zijn. 

Praktijk executives die vanuit de leanfilosofie werken, zijn productiever, vergroten de samenwerkingsverbanden en zijn omzetverhogend aan het managen.

Dat komt omdat de focus op solide bouwen van de praktijk ligt en alle deelgebieden evenredig aandacht krijgen door planmatig te werken.

 

'If you always do what you always did, you'll always get what you've always got'

 

Als tandarts werk je niet in de productie natuurlijk, maar je behandelt wel aan een stuk door. 

Een goede flow op de praktijk is minstens zo belangrijk als een goede assistente aan de stoel.

Als er gefocust leiding wordt gegeven, de inkoop slank wordt gemaakt en er een goede fundering is gelegd staat je praktijk als een huis en ontstaat er kwaliteits ontwikkeling. 

'Don 't water

your weeds'

Hoe meer ik me verdiepte in het leidinggeven van tandartspraktijken en hoe meer ik leerde in mijn studies, hoe meer ik het leanmanagement miste in het praktijkmanagent. Praktijken blijven achter in aansturing van hun onderneming. Dit moet echt anders. 

Kdms heeft een model van Leanhouse of Dental Practice ontwikkelt. Omdat het tijd is dat executives van praktijken meegroeien en zichzelf als managers van een praktijk serieus nemen. Je bent als eigenaar méér dan behandelaar, je bent ook ondernemer én leidinggevende. Tijd om lean te worden.

Leanmanagement is naast PDCA een must om als praktijkleider als management instrument te kennen. Met name grote praktijken hebben er profijt bij van bovenaf lean aan te sturen.

Natuurlijk leren praktijkmanagers die door KDMS Kruijshoop Dental Management Solutions gecoacht worden of de opleiding volgen over leanmanagement. Vanaf maart 2021 beschikbaar !

Ik heb belangstelling voor de opleiding Leanhouse of Dental Practice. Graag wil ik meer info en een notificatie wanneer de opleiding begint 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.