Home » Zondagavond Blogs » Met het stappenplan onder je arm bereid je de praktijk voor op 1 juli. Vandaag Stap 3: Geregistreerde Mondhygiënisten, hoe werkt dat?

Met het stappenplan onder je arm bereid je de praktijk voor op 1 juli. Vandaag Stap 3: Geregistreerde Mondhygiënisten, hoe werkt dat?

Gepubliceerd op 28 juni 2020 om 13:31

 

Op 1 juli start een vijfjarig experiment met de herschikking tot verruiming van taken voor mondhygiënisten.  Zij hebben vanaf dan de bevoegdheid om zonder opdracht van de tandarts primaire caviteiten te behandelen, anesthesie toe te dienen en röntgenfoto’s te maken. Als eind 2023 het geregistreerd-mondhygiënisten doelmatig blijkt en de kwaliteit van zorg voor de patiënt gewaarborgd, kan de Tweede Kamer overgaan tot besluiten om de geregistreerd-mondhygiënisten zelfstandige bevoegdheid te verlenen.

 

Een ger.mh werkt onder de volgende condities en voorwaarden:

1 Een mondhygiënist die gebruik wil maken van de verruimde bevoegdheden moet zorgen voor een (tijdelijke) BIG-registratie. Voorwaarde voor inschrijving is een diploma van de hbo-opleiding Mondzorgkunde, uitgereikt in het jaar 2006 of later, en een certificaat stralingsbescherming (Toezichthouden Medewerker Stralingsbescherming Tandheelkunde; TMS).

2 Ingeschreven mondhygiënisten moeten vervolgens de titel ‘geregistreerd-mondhygiënist’ voeren. (in dit stuk ger.mh genoemd)

3. De ger.mh gaat altijd na of de patiënt staat ingeschreven bij een tandarts.

4. De ger.mh heeft een inspanningsverplichting om er bij de patiënt op aan te dringen zich alsnog bij een tandarts in te schrijven, mocht dit nog niet het geval zijn. (wil de pat. dit niet dan is de pat. zelf verantwoordelijk reguliere tandheelkundige zorg te krijgen)

5. Het zorgplan wordt voor volwassenen opgesteld door een tandarts. Delen kunnen op verzoek van patiënt door ger.mh worden opgesteld.

6. Wil de patiënt pertinent de ger.mh als hoofdbehandelaar, dan zal deze voor bijzonderheden wel afstemmen met een tandarts en het zorgplan daarmee afstemmen.

Hieronder kun je de officiële afspraken gratis downloaden. Wel zo makkelijk.

 

 

Afspraken Geregistreerde Mondhygienisten 010720
PDF – 217.3 KB 152 downloads

Reactie plaatsen

Reacties

Tanja de Jonge
een jaar geleden

Ruth, weer zo'n heldere en duidelijke blog. Dank je wel voor het beschikbaar stellen van de download en ook voor je geweldige steun!

Tanja

Ayhen Özdemir
een jaar geleden

Bedankt voor de stappen die je deelt. Ayhen.