Home » Zondagavond Blogs » Bereid je praktijk voor op de nieuwe wet- en regelgeving. Stap 2: de ARBOwet

Bereid je praktijk voor op de nieuwe wet- en regelgeving. Stap 2: de ARBOwet

Gepubliceerd op 27 juni 2020 om 10:59

 

 

 

Gisteren hebben we Stap 1 doorgenomen (verandering in de Wabvpz) zodat je de patiënten dossiers voor kunt bereiden op inzage. Vandaag ben je toe aan Stap2: nu gaan we doornemen wat in de Arbo wet verandert per 1 juli. Zo bereid je de praktijk voor op ziekte en het nieuwe geboorteverlof, ook wel partnerverlof genoemd. Ook zijn er wijzigingen in het minimumloon.

 

Per 1 juli 2020 wordt het maximum dagloon verhoogd van € 219,28 naar €222,78. Dit is belangrijk om te weten bij doorbetaling tijdens ziekte of geboorteverlof. De wettelijke minimum-(jeugd)lonen en de minimum-(jeugd)lonen voor BBL worden per 1 juli met 1,6% verhoogd.

 

Niet alleen de zwangere vrouwen maar ook de partners krijgen vanaf1 juli recht op aanvullend geboorteverlof. Ze mogen 1 tot 5 weken extra verlof opnemen. Hoe gaat dit in z'n werking?

  • Werknemer vraagt aanvullend geboorteverlof aan, dit kan tot 4 weken voor de geboorte. En vermeld hierbij per wanneer het verlof in zal gaan (überhaupt ná het geboorteverlof van 1 week)
  • In de aanvraag staat ook hoeveel weken verlof hij/zij wil opnemen: 1 t/m 5 weken.
  • Werknemer vermeldt over hoeveel weken hij/zij dit verlof wil uitspreiden. Bijvoorbeeld: 2 wk geboorteverlof en deze 10 werkdagen over 10 wk verspreiden.
  • Bij het UWV vraagt de werkgever een uitkering voor de verlofperiode aan.
 
De eerste week geboorteverlof wordt het salaris doorbetaald door de werkgever, de daarop volgende weken krijgt een werknemer een uitkering van het UWV. Deze is 70% van het normale dagloon (max 5 wk).

 

De medewerker bepaalt zelf hoe hij/zij de geboorteverlofdagen wilt opnemen. De werkgever mag hierin dus niet meebepalen! Voorwaarde is wel dat een werknemer eerst het ‘gewone’ geboorteverlof van eenmaal het aantal werkuren per week opneemt. 

 

Als het kind op of ná 1 juli 2020 geboren wordt, kan een werknemer vervolgens kiezen voor 1 tot en met 5 weken aanvullend geboorteverlof. Ook voor dit verlof is het uitgangspunt: de arbeidsduur per week. Als de partner bijvoorbeeld  4 dagen per week werkt, heeft recht op maximaal 5 maal 4 dagen aanvullend geboorteverlof. Let op: Het verlof wordt in hele weken benoemd in de aanvraag. 

 

De werkgever mag bij zwaar wegend praktijkbelang (in overleg met de medewerker) het verlof anders inplannen (tot 2 weken voor aanvang verlof). Voor de duidelijkheid: het aanvullende geboorteverlof zélf mag dus niet geweigerd worden, maar wel de periode van opnemen van het verlof kan in dit geval gewijzigd worden. 

 

Wil je meer info? alles over geboorteverlof bij het UWV

De nieuwe salarisschalen vind je hier https://www.knmt.nl/sites/default/files/knmt19-24440_a4_avr_salarisschalen_juli2020_los.pdf

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.