Home » Zondagavond Blogs » Bepaal je aanvliegroute voor jouw praktijk richting 1juli. Vandaag STAP 1; wijziging in Wabvpz

Bepaal je aanvliegroute voor jouw praktijk richting 1juli. Vandaag STAP 1; wijziging in Wabvpz

Gepubliceerd op 26 juni 2020 om 11:07

Omdat er heel wat veranderingen in de wet- en regelgeving voor mondzorgpraktijken aankomen, en ik van het behapbaar maken van taken ben, krijg je tot 1 juli dagelijks een update. Een 5 daags stappenplan.

 

Zo zie je stapsgewijs wat je moet regelen om je praktijk voor te bereiden op de wijzigingen die eraan komen. Vandaag begin ik bij het begin; Nieuwe rechten voor patiënten in het Elektronisch Patiënten Dossier.

 

Misschien gebeurt het al op je praktijk dat een patiënt soms al inzage in het dossier wil. Vanaf 1 juli mag dat ten aller tijden en moet het op verzoek kosteloos meegegeven worden. Ga dus komende dagen door de dossiers en kijk kritisch naar hoe jullie het eea hebben opgeschreven. Haal subjectieve zaken als;"patiënt is lastig" uit het dossier. (Mag er helemaal niet instaan maar regelmatig kom ik zoiets tegen op praktijken).

 

Vanuit de wet aanvullende bepalingen verwerking persoonsgegevens in de zorg (Wabvpz) is dit voortgekomen. Hóe je de gegevens electronish aanlevert wordt aan de praktijken zelf overgelaten. 

 

Zo kun je ervoor kiezen op een computer in de behandelkamer de patiënt zijn dossier in te laten zien. Dit kan wel vertraging geven in je dagschema, dus je kunt ook kiezen om het dossier op usb-stick aan te leveren of via zorgmail. (Of beveiligde mail).

 

Je kunt ook een online patiëntenportaal opzetten waar patiënten zelf in kunnen loggen met een persoonlijke inlogcode.

 

Een patiënt krijgt er nóg een recht bij: inzage in logingegevens. Zo wordt duidelijk welke zorgverleners toegang hebben tot zijn electronische patiëntendossier. Maar ook wie gegevens beschikbaar heeft gesteld en wanneer ze zijn ingezien.

 

Je hoeft geen login gegevens bij te houden als in het kader van een behandeling tussen zorgverleners uitwisseling is geweest van gegevens. Omdat we dan kunnen uitgaan dat  de patiënt daarvan al op de hoogte is en daarvoor toestemming heeft gegeven. (Wat in de pat.krt. is terug te vinden).

 

Bepaal de aanvliegroute voor jullie praktijk, deel het in je briefing of in de nieuwsbrief en op je website kun je aan de patiënten aangeven hoe jullie ermee om gaan. Succes! Morgen Stap 2: wijziging in ARBOwet 

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.