Home » Zondagavond Blogs » Je loopt omzet mis als je balie assistente geen training heeft gehad

Je loopt omzet mis als je balie assistente geen training heeft gehad

Gepubliceerd op 7 juni 2020 om 19:35

In het functie profiel van een tandartsassistente staan heel duidelijk balie taken genoemd, telefoon opnemen, afspraken inplannen, en noem maar op. Maar vreemd genoeg leren de assistentes nauwelijks in hun opleiding hóe je dit moet doen. En.. heel veel assistentes zien het als iets dat ze noodzakelijk erbij doen en worden er niet warm of koud van. Het is tijd dat de balie als vol wordt aangezien. Het is het hart van je praktijk én tegelijkertijd je visitekaartje.

Ik heb nooit begrepen dat dit zo is ingedeeld in de hiërarchie van een praktijk. Ik begrijp wel waar het vandaan komt, immers vroeger had de tandarts gewoon 1 tandartsassistente die aan de stoel de telefoon ook opnam. De afspraken werden met potlood in een grote agenda geschreven en de patientenkaarten zaten in bakken. S ochtends pakte de assistente alle kaarten van de behandelingen van die dag en maakte daarin een paar aantekeningen. 

In 7 jaar tijd is het balie werk enorm veranderd. De papieren agenda's zijn niet eens meer denkbaar, de kaartenbakken zijn in een archief opgeslagen en gegevens in de kaarten van nj zijn uitgebreider en digitaal en in elke behandelkamer inzichtelijk. In de kaart zit ook de dpsi score, doorverwijzingen, recepten, persoonlijke aantekeningen, alle behandelingen worden automatisch verrekend, met Pien kun je zelfs zien welk deel wel/niet door de patiënts verzekeraar wordt vergoed. Begrotingen kun je uitgedraaien afspraken op een kaartje vanuit de kamer uitprinten. 

De praktijk heeft niet meer 1 maar meerdere kamers en de planning is daarbij natuurlijk complexer geworden. Natuurlijk zijn er assistentes die heel goed balie werk doen, bijv 1 dag in de week. Maar zelf ben ik een groot voorstander het balie werk als een vak apart te zien. 

Balie valt wat mij betreft meer  onder officeopleiding, maar dan "plus" omdat je wel de basis moet leren van tandheelkundige behandelingen en goed triage moet kunnen doen. 

Als de balie assistente telefonisch netjes is en ze weet snelheid kan maken in boeken van afspraken, antwoorden van mail maar ook leert heel secuur te plannen, zie je dat direct terug in de omzet.

Je verdient meer op investeren in je balie (Helemaal als je haar ook de inkoop wekelijks in winkelwagentjes klaar laat zetten) dan veel eigenaren voor mogelijk houden.

Echter, ben ik toch nog een beetje te modern erin denk ik wel eens. Want ik zie dat bijna 
alleen grote praktijken recruiteren
op secretaresse/receptionisten profielen. De kleinere laten het vaak toch nog gewoon de assistente doen. Zonde. Leid je assistente op tot preventie assistente dan kan ze die dag dat ze balie zou doen: behandelen en omzetten. En zet je
een receptioniste aan je balie. 

Je hele praktijk gaat in kwaliteit omhoog als je patiënten de benadering krijgen die professioneel is. Omdat toch praktijken dit een sprong in t diepe vinden, maar ook omdat sommige assistentes het wél leuk vinden en in de vingers hebben maar nog finetuning heb ik Balie training training on the job ontworpen. 1 dagdeel kom ik je balie versterken en trucjes en foefjes aanleren zodat processen sneller kunnen maar patiënten ook beter geholpen worden. Maar ook dat de balie assistente leert de-escalerend te werken en ook met agressie om te gaan of klachten. Want tja.. daar heb je ook wel eens mee te maken als je achter de balie werkt.

Binnenkort is naast de Balietraining on the job een gehele balie opleiding KDMS Academy beschikbaar. Dit ben ik achter de schermen aan het ontwikkelen. Het is gewoon nodig dat balie assistentes ook professionals worden.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.