Home » Zondagavond Blogs » Laat zien aan je team wat je bezig houdt en creëer focus

Laat zien aan je team wat je bezig houdt en creëer focus

Gepubliceerd op 5 juni 2020 om 17:59

14 jaar lang is ze Chantal al praktijkmanager, en daarvoor was ze preventie assistente en heel vroeger is ze begonnen als tandarts assistente. Super ervaren zal je denken. Ze werkt sinds een jaar op een zeskamerpraktijk in het zuiden van het land.

 

Ze vond het destijds een moeilijke beslissing om weg te gaan van de kleinere 2 kamerpraktijk waar ze al zolang had gewerkt maar was toe aan een uitdaging. Toen ze door de nieuwe eigenaar van deze praktijk gevraagd werd nam ze de beslissing de uitdaging aan te gaan.

 

Het team was samengesmolten van oud team met nieuwe medewerkers die de nieuwe eigenaar had aangenomen. En er was echt een tweedeling in het team. Chantal zou met haar berg aan ervaring ervoor zorgen dat iedereen op dezelfde manier zou gaan werken en het één team zou worden.

 

Nu zit ze bij me in het coachhuis van Breda. Het gaat het niet lekker, ze voelt zich onzeker, ze werkt veel meer uren dan ze eigenlijk wil (soms wel 70 uur per week) en nu heeft de eigenaar aangegeven dat er klachten zijn gekomen vanuit het team over haar. Niet eens vanuit het oude team, die mopperenden wel vaker op alle nieuwe manieren van werken. Maar nu hadden ook een paar nieuwe preventie assistentes geklaagd zonder bij haar eerst aan te kloppen. 

 

Chantal zit echt in zak en as. Natuurlijk heb ik naar haar geluisterd en haar emoties de ruimte gegeven. Tegelijk hebben we het proces doorgenomen waaruit de klachten ontstonden en verbeteringen en veranderingen voor verzonnen om het een volgende keer anders aan te vliegen. 

 

Het is een heel herkenbaar fenomeen wat ik vaker zie in praktijken. De 'vernieuwer' is de boeman en de daadwerkelijke opdrachtgever; de eigenaar, geeft niet genoeg steun. 

 

Dit is echt essentieel om te vragen. Als een praktijkmanager van de eigenaar de opdracht krijgt bijv bepaalde protocollen te implementeren, efficiëntie moet verhogen en koffiedrinken en kletsen moet verlagen op de praktijk moet hij/zij dit heel duidelijk maken aan het team. 

 

Dat was eigenlijk nooit gebeurt. Chantal was er gewoon begonnen, had een welkomsbos bloemen ontvangen maar de helft van het team werkte die maandag niet. Toen ze woensdag eindelijk het hele team had gezien was ze al hard aan het werk om de RI&E opnieuw goed op te stellen en noem maar op.

 

De eigenaar had Chantal komst vooraf al moeten aankondigen aan het team. In een nieuwsbrief of werkoverleg; "Chantal begint maandag 1 november en ik heb haar aangesteld omdat ik zie dat we het wel heel gezellig hebben met elkaar maar ik wil dat het professionelere wordt op de praktijk. Ze zal je dus ook aanspreken op hoe we het willen, ik sta altijd 100procent achter haar en laat de praktijkvoering volledig aan haar over. Ik richt me puur nog op behandelen.' (Deze eigenaar is namelijk  ook tandarts)  

 

 

 

Het komt vaak voor dat een pm-er een beleidsveranderingen doorvoert en een teamlid het hogerop zoekt. Jij als praktijkmanager moet de eigenaar zoveel vertouwen geven dat ze terugverwijst naar jou. Dat doe je door je doelen en successen te delen met de eigenaar. Op regelmatige basis.

 

Het is dus heel belangrijk dat de praktijkmanager maandelijks overleg heeft 1 op 1 met de eigenaar. Samen de koers uitzet, eventuele struikelpunten al voorziet en doorneemt. En ook successen bespreekt. "Die briefings 's ochtends, merk je daardoor verschil in de beh.kamer?" Ga finetunen samen, en level met elkaar. Veel praktijkmanagers die ooit begonnen zijn als assistente hebben daar moeite mee om de eigenaar als collega te zien ipv als baas. Het komt regelmatig voor dat een stokende preventie assistentes stiekem de baan van pm ambieert. Of dat hier het geval was laat ik in het midden. Het gaat nu even om de kern van het probleem; dat de executives geen team vormen.

 

Misschien ken je de uitdrukking wel;"Een praktijkmanager is zo goed als de eigenaar haar taken toevertrouwd."

 

Neem die taken over, pak het roer in handen, neem de verantwoordelijkheid en durf ook te confronteren door goed feed back te geven én te vragen dus te reflecteren. laat zien welke doelen je gehaald hebt en waar je naartoe gaat. En de eigenaar gaat zeggen:"Ik heb niet voor niks een pm aangenomen!"

 

Plan die intervisie gesprekken met de eigenaar en wordt samen 1 executiveteam. Dat geeft enorm veel rust op de praktijk. Ik kan je hierbij helpen als je net als Chantal tegen die muur aanloopt. Stuur een mailtje naar kdmscontact@gmail.com

 

Bv de naam Chantal is fictief op verzoek maar de daadwerkelijke pm is akkoord met delen van deze casus.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.