Home » Zondagavond Blogs » Als het team beter werkt als de manager vrij is, wat zegt dat?

Als het team beter werkt als de manager vrij is, wat zegt dat?

Gepubliceerd op 2 juni 2020 om 00:48

Vanmiddag zaten we in de tuin bij mijn moeder haar verjaardag te vieren. Allemaal per gezin met eigen tafeltje op afstand van elkaar, als een terrasje in de tuin. Heerlijk om elkaar weer te spreken, vreemd om elkaar niet aan te raken.

Mijn bedrijf komt ter sprake en hoe leuk ik het vindt mensen nu te mogen begeleiden en leren een betere praktijkmanager worden.

Mijn tante werkt in de ouderenzorg en zegt: "we hebben al 5 managers gehad in 2 jaar.  In het begin verandert er van alles, willen ze in gesprek met je en noem maar op en na een half jaar zakt t alles in elkaar en werken we net als ervoor. Je spreekt de manager nooit meer en nog een paar maanden later gaat ze naar een ander tehuis. En zit je weer met een nieuwe manager kennis te maken, de boel wil verandere en begint t van voor af aan." Ze zucht en neemt een hap zelfgebakken appeltaart. 

Door de lock down hadden ze nu al 4 maanden geen manager en t team werkte beter dan ooit. Ze waren zo verandermoe en daarbij hadden ze veel minder veranderingen en meer tijd voor bewoners. "Er wordt minder met ellebogen gewerkt en als er iets is, spreken we elkaar er bijna direct op aan. We zijn compleet zelfsturend geworden.

Ik luister naar haar en herken wat ze zegt, dit is precies  een van de redenen waarom executive coaching nodig is voor zorgmanagers en praktijkmanagers; heel veel en kortdurend veranderen beklijft niet. (Daarom duren de trajecten van executive coaching 1 jaar bij KDMS)

Onderzoek toont aan dat de meeste verandermanagers veel energie steken in het team te leren kennen en dan de nieuwe visie te presenteren maar houden het niet vast.

De aandacht verslapt, managers herhalen te weinig en delegeren niet genoeg en de waan van de dag neemt de missie over. Na 4 maanden wordt er net zo gewerkt als voorheen. Of eigenlijk vaak slechter omdat de zelfkritische waarde in het team afgenomen is. 

Lean management is een filosofie die in alle businesses al diep geworteld is, ook in de gezondheidszorg (ziekenhuizen hebben eigen leanmanagers jn dienst die zich puur en alleen met lean bezighouden). En nu vind ik het echt tijd dat Het Nieuwe Werken geintroduceerd wordt in de tandheelkundige zorg. Dat is lean in combi met kdms Ik zal op dit onderwerp nog vaker op terugkomen.

Ik leer je hóe je de fundering legt, van je Leanhouse of Dental Practics, de muren en het dak.  Voorkom dat je constructie als een kaartenhuis in elkaar zakt als je er niet bent. Zo houd je de manier van aansturen vast, niet een paar weken maar jaren. Minimaal 1 jaar. En daar bouw je op voort. (Daarom duurt Coaching & Training voor praktijkmanagers ook één jaar bij KDMS.)

Mijn ebook Leanhouse of Dental Practice nu in de voorverkoop  is nu beschikbaar via onderstaande knop te betalen.

(Voorverkoop; €19.95  (normaal €24.95))


Reactie plaatsen

Reacties

Louise Kuipers
een jaar geleden

Hi Ruth wat een helder e-book, spot on! Dit hebben we nodig op praktijken. Ik ben nu al benieuwd naar deel 2.. als ie komt;)