Home » Zondagavond Blogs » Als je teamleden elkaar aan het beoordelen zijn weet je dat jij als praktijkmanager teveel aan het micromanagen bent

Als je teamleden elkaar aan het beoordelen zijn weet je dat jij als praktijkmanager teveel aan het micromanagen bent

Gepubliceerd op 19 mei 2020 om 15:20

Je kent het vast wel, teams waarbinnen iedereen precies weet hoe goed de ander is in haar werk. Bijvoorbeeld de tandarts assistente die exact weet welke tandarts goed is en welke niet.

 

Of de preventie assistente die weet welke balie assistente heel goed plant of geen goede balie assistente is. Herkenbaar? Stop! Dit zijn signalen van een toxische praktijkcultuur die je als praktijk manager direct moet aanpakken. Jij moet je teamleden aansporen te focussen op eigen werk en jij moet uit het micromanagen terug in de helicopterview!

 

De verantwoordelijkheid van beoordelen ligt natuurlijk ook helemaal niet bij de teamleden. Het is een belangrijk onderdeel van het functieprofiel van de praktijkmanager. En dat is niet voor niks. Een tandarts assistente kan heus wel zien of een tandarts die ze assisteert leuk met patiënten omgaat maar kan (en mag) nooit een tandheelkundige behandeling beoordelen. Simpelweg omdat ze daartoe niet medisch is opgeleid.  Jij als praktijkmanager moet haar zo snel mogelijk stimuleren haar energie uit het beoordelen te halen van haar collega's en terug te brengen op focus van eigen werk. Daag haar uit de volgende vragen te stellen: "Werk ik secuur genoeg?" Of liever eens de tandarts om feed back vragen. "Hoe zou jouw ideale tandartsassistente assisteren?" En daaraan proberen te voldoen.

 

Kun je je voorstellen als zij de focust verlegt wat de impact is? Benut de individuele groeipotentie: en je team excellereert. Ik heb een ervaring die ik graag deel met je. Op de praktijk die ik ken werd veel beoordeeld, sommige meiden liepen op hun tenen omdat ze zo vaak hoorden van hun collega's "niet goed genoeg te zijn". Een preventie assistente kwam bij me; "Ik snap het gewoon niet, ik doe enorm mijn best maar iedereen klaagt over me." "Wat vind de praktijkmanager van je werk?" Ze veerde op:"Zij vind dat ik het heel goed doe, patiënten komen graag bij me en ik heb de hoogste dagomzet van alle preventie assistentes. En toch heb ik het gevoel niet goed genoeg te zijn." Ik heb met alle teamleden gesproken en bijna bij iedereen hoorde ik ongeveer hetzelfde verhaal. Logisch ook, als iedereen op elkaar let ga je zelf ook op eieren lopen. 

 

Daarnaast is een werkcultuur waar iedereen op iedereen let niet alleen onveilig om fouten in te maken het zorgt ook voor onveiligheid. Fouten worden sneller onder het tapijt geschoven en je aansturing en trouble shouting baseer je op een vertroebeld beeld. In een veilig team wordt beter gewerkt en ook meer omzet gehaald. Een praktijk cultuur gezond krijgen moet je actief mee aan de slag. Zo snel mogelijk, bedenk dat je processen het beste kunt veranderen als het nog geen vast gesleten patronen zijn.

 

Jij bent aangenomen als praktijkmanager omdát je een steunpilaar kunt zijn en tegelijkertijd de helicopterview kan houden, jij hebt die vaardigheden en theoretische kennis om dit aan te pakken. Jouw werk is gericht op praktijkbelang te stellen voor persoonlijk belang. Je bent niet voor niks praktijkmanager, dat ben je omdat je het kan! Nu dus ook gaan doen! Stop met micromanagen en pak de leiding. Je praktijk heeft je nodig.

 

Voor hulp: Kdmscontact@gmail.com 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.