Home » Zondagavond Blogs » ALS HET LINDA-DE-MOL-EFFECT EEN STIMULANS is dan kan een KEURMERK JE INSTRUMENT zijn

ALS HET LINDA-DE-MOL-EFFECT EEN STIMULANS is dan kan een KEURMERK JE INSTRUMENT zijn

Gepubliceerd op 10 mei 2020 om 23:41

Regelmatig spreek ik andere coaches, ik hou ervan, je houdt elkaar scherp, het is leerzaam en eerlijk gezegd ook gewoon leuk.

 

Zo sprak ik laatst Esther, die haar praktijk als redelijk goedlopend kan beschouwen, maar geen enkel keurmerk voert. "Waarom ga je er niet voor?" vroeg ik haar, want een keurmerk krijgen is een investering in tijd en geld, maar ik had t gevoel dat dit niet haar motivatie was om geen keurmerk te willen.

 

"Omdat ik een keurmerk niet nodig heb, ik weet zelf wel hoe goed ik ben. Ik steek mijn energie liever rechtstreeks in mijn praktijk." Wauw! Wat een gave zelfverzekerde uitspraak, van binnen applaudisseerde ik eventjes.

 

Zelfverzekerde businessvrouwen kunnen er wat mij betreft niet genoeg zijn. Misschien dat ik daarom me (naast zorgmanagers) ook richt op hen. Van binnenuit je business versterken doe je door te geloven in je product, dus in jezelf. Maar goed, ik dwaal af. Hoewel mijn eerste reactie een wauwgevoel was, kreeg ik secundair toch vragen bij deze uitspraak.

 

Ik ging er na het telefoongesprek eens goed over nadenken over Esthers woorden; "Het klonk wel knetterstoer dus ik richtte de vraag op mezelf: "Wilde ík zo graag keurmerken omdat ik extern goedkeuring wil? Kan ik de energie die ik in een keurmerk stopt niet beter op een andere manier  inzetten voor míjn praktijk?" Ik wist dat het antwoord voor mij anders was dan voor haar, maar kon het nog niet vastpakken. Ik parkeerde de vraag voor later.

 

Verdiepen is goed, maar verbreden ook. Tenminste dat vind ik. Als je het maar goed doet. Toch houden mensen er niet zo van. Het Linda De Mol Effect ligt dan op de loer. Mensen vinden het verwarrend als je meerdere dingen goed doet, ze zagen Linda ook liever als of presentatrice, of actrice, of eindredacteur. Voordat men accepteerde dat Linda de Mol gewoon in alles goed was, waren we jaren verder.

 

Maar Linda ging überhaupt door met ontwikkelen, haalde haar schouders op en werd overal succesvol in. Waarom? Omdat ze nu eenmaal heel goed kan tunnelen, focussen en plannen en doorgaan, waren we jaren verder. Linda de Mol is als zakenvrouw een groot voorbeeld voor me.

 

Ik besloot 'à la Linda' naast mij coaching en organisatie adviseursrol een training te ontwikkelen voor tandartspraktijk. Training on the job voor balie assistentes én ook voor praktijkmanagers. Ik werkte het uit tot in de puntjes: Niet klassikaal maar op de praktijk leren. Achter hun eigen balie, op hun eigen praktijk. En werd geaccrideerd als CRKBO docent. Trots zette ik het keurmerk op mijn website. "Denk je aan het Linda-de Mol-Effect?" appte Esther me "Ben je nou coach of docent?" Met een knipoogemoticon "Ik ben gewoon lekker allebei!" appte ik terug met een grote glimlach: "Go Ruth! tunnelen, focussen, plannen en doorgaan!" dacht ik. 

 

Vandaag kreeg ik de lang verwachte e-mail van de NOBCO: ik mag ook hun keurmerk dragen! Nu kunnen ook mijn coachees rekenen op goede voorwaarden, officiële ondertekening van Ethische Gedragscode,gebruik van monitoren etc.

 

De vlag kon weer wapperen! Gelijk kwam de vraag die ik destijds had geparkeerd, als een belletje in mijn hoofd terug: ping! En het antwoord kwam als met een Bam: "Die keurmerken heb ik niet voor mezelf. Ik heb ze voor mijn coachees!"


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.