Preventie assistente Zzp? Nee

Gepubliceerd op 15 mei 2022 om 09:24

Zzp-tandarts assistente? NEE

Tandarts assistentes voelen een glazen plafond. Als ze op de praktijk komen werken, zijn ze vaak net van school af en super blij met de mooie baan. Maar na een paar jaar gaat het al kriebelen, een preventie opleiding wordt gevolgd en ze krijgen de mogelijkheid 2 dagen per week eigen patiënten te krijgen en een agenda wordt voor ze ingepland. Ho.... wacht... eigen patiënten? Wacht even, hier gaat wat mis. 

 

Als preventie assistente heb je misschien een eigen agenda maar je hebt nooit eigen patiënten. Die zijn van de tandarts. En niet van jou. En dat is omdat je onder de verlengde arm constructie werkt en dus niet eindverantwoordelijk bent voor de behandeling. Dus ook niet aansprakelijk. Daarom kun je nooit als zelfstandige je laten inhuren omdat als er iets mis gaat je niet als ondernemer aansprakelijk bent en de eigenaar die je inhuurt enorme boetes en problemen kan krijgen. 

 

En het gaat echt wel eens mis. Vergis je niet. De verhalen dat er calamiteiten zijn opgetreden bereiken alleen vaak niet de poorten van de praktijk. Maar er gaat echt wel eens mis. Logisch oook, want waar gewerkt wordt vallen spaanders. 

Omdat ik ook praktijk managers begeleid naar interimmerschap, komen er regelmatig vrgen bij me van preventie assistentes die klaar zijn om ook de sprong te wagen. Ze willen het land door, verschillende praktijken ondersteunen en zelfstandige worden. De behoefte is logisch, immers, heb ik die zelf ook gehad en mijn droom verwezenlijkt. Ik zal dus normaal gesproken nooit iemand anders droom niet helpen verwezenlijken. Maar hier "brand ik mijn handen niet aan". Het mag namelijk gewoon niet. Punt. 

 

 

Als ik uitleg waarom ik geen traject kan aanbieden ontstaat er vaak een discussie. "Je leidt toch ook praktijk managers op die zelfstandig willen worden?" of 'Ik ken al 3 andere preventie assistentes die ook zelfstandig zijn gaan werken. Het mag wel hoor." Praktijkeigenaren nemen inderdaad preventie assistentes diensten aan als ze omhoog zitten. In de hoop dat het dan mamaar niet mis gaat, of misschien uit naïviteit? Wie zal het zeggen. In ieder geval zet ik mijn handtekening er niet onder. 

Het is in strijd met mijn integriteitsgevoel, ik kan niet werken vanuit het idee dat 'er een verdienmodel in zit', voor mij moet iets eerst kloppen, iets bijdragen aan verbeteren van zorg, van mondzorg. En dat begint natuurlijk bij wettelijke aansprakelijkheden goed verankerd hebben voor praktijk eigenaren. Achteraf een claim krijgen van de Belastingdienst omdat je toch een arbeidsrelatie had is het laatste wat je moet willen als eigenaar.

 

Want zo ziet de Belastingdienst deze samenwerking. Ze zeggen: "Omdat preventie assistenten niet een zelfstandige bevoegdheid hebben (BIG) vallen ze onder de verantwoordelijkheid van big geregistreerde behandelaar van de patiënt. Daarom is er sprake van gezagsverhouding. Dus arbeidsrelatie." Daar is niets tegenin te brengen, ook niet dat de KvK de inschrijving van de zzp preventie assistente heeft goed gekeurd. Ook niet dat de preventie assistente een BTW nummer heeft gekregen, een eigen zakelijke bankrekening en nooit is gewaarschuwd dat deze werkcontructie niet mag. Of tenmiste, dat de opdrachtgever dus wordt beboet met flinke naslagen. Ik kreeg een bericht van een praktijk eigenaar en hij ze:'Ruth ik baalde zo van die naslag, en nota bene hadden we via een bureau haar ingehuurd. Wat denk je? Die gaf niet thuis." 

 

Ik vind het allemaal nogal wat. Waarom in hemelsnaam zou je als zzp-er een opdrachtgever ook maar enigszins in de problemen willen kunnen brengen? Wat is dan je drive? Gewoon geld verdienen? in je mini-tje rijden en stoer zelfstandig zijn? Ik snap niet dat je dit zou willen. Ga je dan omscholen tot, bijvoorbeeld praktijkmanager, of ga de opleiding mondhygiëniste volgen, nog beter, want behandelen vindt je toch heel leuk neem ik aan. Verdiep en versterk jezelf met een BIG registratie zodat je ook patiënten beter kunt helpen. Wat ik trouwens ook echt een slechte zaak vindt is dat je geen verplichte bijscholing hebt als preventie assistente. Dat zou toch jaarlijks moeten, of in ieder geval driejaarlijks. Of dat je lid moet zijn van een vakgroep bijvoorbeeld. 

 

 

 

Er zijn ook tandartsen die nooit het werk van de preventie assistente controleren, dat kan toch niet. Wat is je motivatie om patiënten te behandelen? Dat is toch goede zorg leveren, de preventie assistente leert ook van de feed back op haar werk. Ik zie daar echt ruimte voor verbetering. En eerlijk is eerlijk, het boezemt me soms angst in hoe het grote verdienmodel steeds vaker plaats begint te maken voor Goede zorg leveren. 

 

Van de week opende een praktijkhouder in Amsterdam haar deuren: Lieneke Bakker. Op linked in presenteerde ze haar nieuwe praktijk missie: "We doen het net even anders, kleinschalig, persoonlijk, gezellig. Bij ons ben je geen mond maar een mens." Het gaat me niet om de ambitie om klein of groot te blijven, immers werk ik ook samen met grote praktijken met meerdere locaties. Maar de kern vond ik sterk. Als je met zo'n missie start kan ik me niet voorstellen dat de eindbehandelaar niet het werk checkt van een preventie assistente bijvoorbeeld, of dat er geen incident management en kwaliteitsbewaking is ingebouwd in de werkprocessen. Tenminste daar ga ik voor het gemak vanuit. 

 

Ik kreeg een appje van Leonne terug, degene die ik 'nee' moest verkopen in aangaan traject bij me. "Ruth ik heb toch het een en ander nog uitgezocht. Die beroepsaansprakelijkheidsverzekering krijg ik inderdaad niet. Maar ik heb gehoord dat dat niet zo belangrijk is. Ik mag wel als Zzp-er aan de slag indien ik ga werken als waarnemer (dat wil ze). Het valt niet onder verkapte loondienst. Ik wil nu dus graag verder met het opstarten en als jij me niet wil begeleiden begrijp ik echt je houding niet en ga ik wel naar een business coach."

 

"mijn houding"... pff.. Maar goed ik kies ervoor dit te pareren en ga nog even in op het stukje aasprakelijkheid; "Ach Ruth, wat kan er nou misgaan. Ik merk dat je erg negatief hierin staat en dat heb ik niet nodig. " U begrijpt, ze heeft een gewone businesscoach genomen, die niets van tandheelkunde begrijpt. Leonne vond het nog nodig mij de naam van de coach door te sturen, (ik ken haar hoop geblaat weinig wol) en dat ze al een opdracht heeft per 1 juni. Ik heb nooit gezegd dat ze geen zzp-er kan worden. Maar alleen niet als preventie assistente. Het voelt gewoon alsof ik de roepende in de woestijn ben hierin. Ben ik nou gek? Moet ik dan toch minder star zijn> nee. Het mag niet punt. En ik wil toch niet mijn handtekening eronder zetten. 

 

Dus wil je interim preventie assistente worden? Mij niet bellen. Wil je als preventie assistente beter leren communiceren met patiënten, of in het team, wil je ook praktijk manager worden (Uberhaupt) welkom. Je moet toch ergens een lijn trekken. En die lijn is voor mij integriteit. Toen ik heel vroeger als secretaresse werkte van de politiebureauchef kregen we al integriteitscursussen. Het zit diep bij me. Ik kan en wil niet iets doen waar ik niet achter kan staan. Ook al verdienen anderen er wel mee, het belang van de praktijk eigenaar staat voorop en eigenlijk daarnaast de patiënt. Dat weegt even zwaar. 

 

Maar wat doen we dan om het glazen plafond hoger te leggen, meer uitdaging te geven, en dat patiëntencontact (dat is immers onze motor toch) te vergroten voor assistentes? Daar heb ik een super goede nieuwe werkmethode voor bedacht en ontwikkeld. Praktijk eigenaren die processen willen verbeteren of versnellen in hun praktijk om samen te groeien, krijgen een training voor de assistentes "nieuwe werkwijze" erbij. Het voorkomt ook dat het gras groener lijkt bij de praktijk om de hoek en creëert verbondenheid bij de assistentes. Ontwikkelen en meer verantwoordelijkheden op andere vlakken geven maakt echt een wezenlijk verschil. Wil je er meer over weten? vraag een gratis zoommeeting aan. Of klik op de button hieronder.

 

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.