STAPPENPLAN Informatierecht patiënt implementeren in de praktijk

Gepubliceerd op 20 maart 2022 om 16:11

Stappenplan Informatierecht

Door dit stappenplan te volgen voldoe je gelijk aan de richtlijnen van informatierecht bij de patiënten en aan de KRT her-registratie norm. Met extra aandacht voor mensgericht behandelen en goede voorlichting geven als team.

Een patiënt gerichte praktijk is een praktijk die weet hoe je de richtlijnen implementeert. Ik merk dat toch niet alle praktijk eigenaren weten waar te beginnen om in ieder geval het in de basis in orde te hebben. Er zijn zoveel richtlijnen en soms klinkt het "op orde maken' als tijdrovend en ingewikkeld. Terwijl ik zeker weet dat je veel al automatisch voor elkaar hebt maar vaak net op andere kanalen of andere wijze zou moeten communiceren voor het vinkje. Daarom vandaag in de zondagavondblogs op De Internationale Dag van de Mondzorg een helder stappenplan: 

STAP 1

 

 De patiënten hebben recht op zogenaamde keuze-informatie over de zorg die jouw praktijk ze aanbiedt. Daaronder valt o.a. de tarieven van behandelingen, (is verplicht op je website te tonen) kwaliteit (hoe waarborg je die als praktijk) maar ook ervaringen van andere patiënten. Welke stappen er genomen moeten worden om aan alle informatie plicht te voldoen zie je hieronder. We beginnen bij het begin, stap 1.

 

STAP 1: PLAATS EEN LINK NAAR  www.patientenvertellen.nl  OP DE PRAKTIJK WEBSITE. Daar kunnen ervaringen van andere patiënten gelezen worden en je patiënten hun eigen ervaring ook delen. Best belangrijk dat je weet hoe er over je praktijk en mondzorgteam geschreven en gedacht wordt; dus check regelmatig de reviews en deze website! Groot voordeel is dat het simpel hebben van deze link als zorgt dat je voldoet aan de KRT her-registraite.  

 

Stap 2.

Patiënten hebben recht op informatie over de Mondzorg die de praktijk biedt. Natuurlijk heb je hier aandacht aangegeven tijdens de intake ("We zijn op preventie ingerichte praktijk etc"). Maar ook de balie assistente kan een grote rol spelen in het uitleggen welke methoden (preventie /mh) er zijn.  

 

STAP 2. GEBRUIK EEN ZORGSCHERM IN DE WACHTKAMER om patiënten meer informatie te geven over de praktijk, bijvoorbeeld dat jullie nu ook invasalign geven. Je hoeft niet alleen uitleg over behandelingen te geven maar ook kan het handig en leuk zijn slides erin te maken waarin je het team voorstelt. Ik hoor nog te vaak dat een patiënt niet weet of nu een tandarts, een mondhygiëniste of een preventie assistente haar heeft geholpen en laten we wel zijn, dat moet je niet willen als praktijk houder. Los van de richtlijn.

 

 

Stap 3.

STAP 3. MAAK NIEUWSBRIEVEN eens per kwartaal. Nee dit is nog niet verplicht maar je kunt er zoveel updates in kwijt. Bijvoorbeeld als er een nieuwe behandelaar komt, of een bepaalde tandarts en en toe naar buitenland moet en afspraken af moet zeggen of als een een balie assistente met zwangerschapsverlof gaat. Gebruik een deel van de nieuwsbrief om nieuwe methodieken uit te leggen of het belang van prreventie bijvoorbeeld. En een ander deel om de patiënten de mens achter de behandelaar te laten leren kennen. Nieuwsbrieven maken kost helemaal niet zoveel tijd, helemaal niet als je hier en dat leuke foto's plaatst. Ze zijn heel gemakkelijk professioneel zelf te maken in de gratis tool www.laposta.nl

 

 

STAP 4.

Als je advies en uitleg geven over een behandeling of keuze geeft voor behandelen en daar tijd voor uittrekt, zul je zien dat het naast plicht, ook zeer veel winst oplevert. De patiënt voelt zich meer betrokken in het behandelplan en zou een maal thuisgekomen ook gemotiveerder zijn goed te poetsen etc. Maar ook komt er geen financiële schok achteraf of gedoe over de nota (dat oplossen van een klacht kost veel meer energie kost dan preventief in te lichten) want de patiënt is akkoord met het behandeltraject.

STAP 4: VRAAG DE ASSISTENTE HET AKKOORD VAN PATIËNT TE NOTEREN IN DE KAART EN BRENG DE PATIËNT HIERVAN OP DE HOOGTE. Ondertekende begrotingen voor akkoord door patiënt kan de balie assistente of back office inspannen en in de kaart opbergen.

STAP 5.

Nu de patiënt al op de website, in de nieuwsbrief en in de wachtkamer heeft kunnen lezen welke methoden jullie gebruiken, hoe de facturen zijn opgebouwd en wat je van de patiënt zelf verwacht komt nog een verplicht informatie deel (nieuwsbrief is overigens geen verplichting) namelijk aan de stoel informeren.

  1.  Leg duidelijk uit waarom de behandeling nodig is, wat de consequenties en risico's zijn van niet-behandelen en geef informed consent.
  2. Rijk alternatieven aan voor de meest ideale behandeling en deel mee dat een seconde optioneel altijd mogelijk is mocht de paitent twijfelen.
  3. Check goed of de patiënt goed heeft begrepen wat je zegt, soms zijn patiënten zo bang dat ze eenmaal buitenstaan merken niks gehoord te hebben. Geef angstpatienten een uitleg mee op papier of mail bij bijv totaal extracties of implantaten het verhaal na
  4. Als een behandeling duurder dan 250 is, geef je patiënten standaard een begroting mee. Die laat je tekenen. Deze wordt geplaatst in patiënten kaart met aantekening in witte briefje. Doe dit ook bij extracties. Mensen die op bijstands- of aow niveau leven willen misschien al een begroting bij 100 euro. Bespreek met je patiënt hoe jullie dit doen. Hou voor de hele praktijk 250 euro, dat ben je verplicht. (Kosten zijn incl x-ray en evt anesthesie etc) 
  5. Het is belangrijk dat je eventuele techniekkosten doorberekend in 1 keer op de totaalbegroting. Zo komen er ook geen onaangename verrassingen voor de patiënt en weet je dat de nota betaald wordt.
  6. Vraag toestemming voor de behandeling bij minderjarigen. Kinderen tot en met 11 jaar aan ouder/verzorger, en van 12 t/m 15 jaar aan ouder/verzorger én kind. Laat de assistente dit in de kaart zetten als akkoord gegeven is en door welke ouder of verzorger. Zeker in geval van co-ouderschap of bij pleegkinderen. (Soms is er ook toestemming van biologische ouders nodig voor de behandeling van een pleegkind)

 

 

Stap 6.

Richt een klachtenregeling in. Stel een klachtenfunctionaris aan en meldt haar op de website. De klachtenprocedure moet je beschreven hebben en moet voor elke patiënt helder zijn en toegankelijk. Dus website leent zich hier uitermate voor maar ook op het zorgscherm kan een korte beschrijving komen hoe jullie met complimenten en klachten omgaan. Handigst is bij het eerste intake gesprek ook uit te leggen en in de kaart te noteren dat patiënt op de hoogte is van de klachtenregeling. Je bent wettelijk verplicht een klachtenregeling te hebben. Is je praktijk lid van de KNMT dan hoef je niet apart een klachtenfunctionaris te benoemen maar kun je gebruik maken van hun dienst en er naar verwijzen. Toch is het soms fijn het binnenshuis te houden en eerst bijvoorbeeld een praktijk manager als aanspreekpersoon te hebben. Zij kan de angel er snel uit halen en vaak zijn klachten goed op te lossen als de emotie er een beetje uit is. Complimenten geven patiënten ook, vraag ze een review te schrijven of op je LinkedIn pagina een aanbeveling te doen! Het voelt een beetje gek in het begin maar je zult merken dat patiënten die tevreden zijn je dit al gauw gunnen. 

 

 

GOED om even bij stil te staan; hoe ga je om met klachten?

Iedere praktijk krijgt gelukkig te maken met complimenten maar ook vroeg of laat met klachten. Je kunt veel klachten voorkomen door dit stappenplan te volgen maar waar gewerkt wordt vallen nu eenmaal spaanders.  Patiënten hebben recht op informatie over hoe jullie de klachten afhandelen. En het geeft het behandelteam ook houvast.  Zie een klacht als een gratis advies en leer er met je team van. Je hoeft er geen feest van te maken, logisch maar je kunt soms nog meer leren van een klacht dan van een compliment. Bedank de patiënt voor het delen, vaak vinden patiënten het moeilijk een klacht te uiten. Herstel de vertrouwensband en zeg hier met het hele team van te gaan leren om een vervolg te voorkomen en biedt een oplossing aan.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.