Bazig zijn heeft echt niets te maken met leidinggeven

Gepubliceerd op 10 oktober 2021 om 14:33

'De baas spelen' is wat een échte baas niet doet, die ís namelijk gewoon de baas en is toegankelijk

Esther is praktijk manager van een keten en geeft leiding aan een middel grote praktijk met 5 kamers. Het loopt beter sinds Esther er een half jaar geleden begonnen is, de omzet is omhoog gegaan maar ergens gaat t toch niet lekker. Iedereen werkt een beetje op een eilandje en hoofd HRM heeft mij benaderd Esther te versterken in haar leiderschapsrol. Maar ook gewoon praktische tips te geven. 'Het is een meid met het hart op de goede plek maar nogal bazig.  En dat valt niet bij iedereen evengoed, dat bazige." Esther vindt zelf dat t wel goed gaat, ze wil wel coaching maar ergens twijfelt ze volgens mij of zij het nodig heeft "Ruth als ik aardig ben dan staan morgen de trays weer opgestapeld in de omloop."

Esther is duidelijk van het model "niet lullen maar poetsen" en communiceert ook op die manier. Achteraf moet ze haar woorden afzwakken met 'sorry dat ik het zo zeg maar..". Het valt me op dat dit vaak gebeurt en dat kan een grond zijn van haar autoritaire leiderschap. Esther reageert vaak snel en te  heftig en staat niet open voor een weerwoord op dat moment. Later komt ze erop terug en ondermijnt ze eigenlijk zochzelf met het gevolg dat mensen achter haar rug om toch hun eigen gang gaan en roddelen. Echt jammer want ze gooit met deze directe manier van communicatie het kind met het badwater weg. Esther heeft namelijk ook veel humor, hart voor de zaak en staat altijd klaar voor de praktijk. Het zou mooi zijn als ze die kernkwaliteiten juist zou inzetten op momenten dat ze nu autoritair is.

Esther heeft zelf ook last van haar rol. Ze zegt het gevoel te hebben 'als een juf op de praktijk rond te lopen' en 'ik haat die rol.' Ik vraag haar welke rol ze prettiger zou vinden. 'Ik weet niet of het een 'rol' is, ik zou gewoon graag willen dat iedereen net zo betrokken is bij de praktijk als ik en niet alleen op hun eigen eilandje werkt." "Hoe zou je dat in gang kunnen brengen, zo'n cultuur omslag?" Esther haalt haar schouders op. Het is duidelijk dat ze het gevoel heeft dat dit niet mogelijk is. "Niet met dit team.' Het is opvallend hoeveel praktijk managers wél de wet- en regelgeving redelijk kennen maar nooit hebben geleerd welke communicatie modellen en leiderschapstools ingezet kunnen worden. Als je dat nooit hebt geleerd dan voel je je gauw machteloos waardoor je juist in teveel macht uitoefenen uitschiet. Je bereikt dan eigenlijk waar je bang voor bent; je dobbert rond ipv een stevige koers uitzet. En daarbij wordt het er niet leuker op.

Vanuit emoties van onderwaardering en betrokkenheid missen komt een autoritaire houding van een leider op de praktijk. Tenminste dat geven ze zelf aan. Ik denk dat het een gebrek aan leiderschapsinstrumenten kunnen bespelen is. En dat kun je leren

Medewerkers zo betrokken maken dat ze zélf goed willen werken met focus op eigen functie moet een van je management doelen zijn.

 

Esther en ik gaan wat oefeningen doen om het ijs tussen ons te breken en ik start met analyseren welke communicatie vormen ze nu snel gebruikt. Op de flip over zet ik: passief-assertief-agressief. We onderzoeken waar haar communicatie het meeste in te schalen is en ze schrikt als ze merkt veel naar agressieve communicatie door te slaan. Maar ook, voor haar verrassend, passief. Soms wacht ze te lang 'om niet steeds te zeuren' met leiding geven waardoor ze bij escalatie moet optreden en in agressieve communicatie vervalt. Agressieve communicatie betekent niet per se dat je schreeuwt, met deuren slaat etc. Daar zitten nuances in.

 

Je kunt het zien als een kilometerteller op je dashbord. 70 rijden op de snel weg roept agressie op, 100 rijden is ok, 180 roept ook weerstand op bij andere weggebruikers. Leidinggeven zonder weerstand doe je in het midden stuk; assertieve communicatie. Het is enorm belangrijk dat je niet alleen vanuit intuïtief denken leiding geeft naar theoretische en praktische kennis opdoet. Leidinggeven is echt een vak. En communiceren kun je leren. 

Zaterdag krijg ik een appje: "ik heb eens nagedacht over gisteren en wou je bedanken voor de fijne sessie, ik heb er nu al wat aan gehad". Esther krijgt 10 coaching sessies in totaal, dus zo'n 9 maanden om te transformeren naar de praktijk manager die ze kán zijn. Ik weet uit ervaring dat als het zo begint ze heel ver kan komen.' We kunnen een hoop doen samen. "Leuk Esther, we stropen de mouwen op!" 

Deze blog is goedgekeurd door Esther om te delen, alleen haar naam is veranderd op haar verzoek.

Wil jij executive coaching? Plaats het traject in de winkelwagen en reken af. We starten het traject binnen 5 werkdagen op! 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.